Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 15:06 |

Civilna zaštita KS - Poduzeti preventivne mjere za jesenji i zimski period

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo podsjećaju javnost da je tokom jesenjeg i zimskog perioda povećana opasnost od mogućih poplava, klizišta, snježnih padavina i niskih temperatura, leda, ledenica, te jakog vjetra. 

Tim povodom, apeliraju na sve pravne i fizičke osobe, organe vlasti, općinske službe civilne zaštite da odmah preduzmu preventivne mjere kako bi se što efikasnije i brže djelovalo u pomenutim situacijama. 

S tim u vezi, navode kako su pravne osobe obavezne, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, da donesu planove zaštite i spašavanja i ostala planska dokumenta, te da u skladu s njima pravovremeno pripreme svoje štabove, službe, jedinice i povjerenike civilne zaštite, da ih opreme za efikasno i brzo reagovanje na prirodne i druge nesreće koje mogu nastati tokom jesenjeg i zimskog perioda. 

Također, sva prava i obaveze subjekata zaštite i spašavanja utvrđene su konkretno u odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju, za građane, organe vlasti te pravne osobe. 

Poručili su da ukoliko subjekti primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke dostave Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na broj 121, koji je u funkciji 24 sata svaki dan, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu