Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 16:24 |

Predsjedništvo BiH pozvalo institucije da ispunjavaju prioritete EU

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je  danas na sjednici Izjavu kojom se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta koji su neophodni za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Inicijativa za usvajanje tog proglasa pokrenuta je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu, a sve s ciljem da BiH ubrza rad na reformama kako bi do ljeta 2021. godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

- Ovo je trenutak koji BiH ne smije propustiti i kada je izvjestan kadidatski status ukoliko ispunimo obaveza na svom evropskom putu. Danas smo to konstatirali i pozvali sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sjednice.

Institucije su pozvane da ispunjavanje uvjeta vrše u uskoj saradnji s evropskim institucijama, kaže Džaferović.

Evropska unija u maju prošle godine navela je 14 prioriteta kao uvjet da zemlja otpočne pregovore o pristupanju. Neki od uvjeta su efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sudovima, te zakona koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki.

Predsjedništvo BiH je podržalo je Sporazum o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma, a za potpisnika je određen ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organiziranog kriminala.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

Uskoro VIDEO

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom