Svijet     | 16.10.2020. 11:07 |

Drama oko Brexita - da li će Johnson popustiti pred zahtjevima EU?

FENA Internet

LONDON, 16. oktobra (FENA) - Premijer Boris Johnson dat će u petak odgovor na zahtjev Evropske unije da ili učini više ustupaka kako bi se osigurao trgovinski sporazum ili će se Britanija spremiti za Brexit bez sporazuma do kraja godine.

Ako bi došlo do konačnog izlaska Velike Britanije iz EU bez sporazuma o trgovini, to bi rezultiralo haotičnim stanjem u fragilnim lancima opskrbe koji se protežu širom Britanije, EU i dalje dok se u isto vrijeme pogoršava ekonomski udar uzrokovan pandemijom koronavirusa.

Na onome što je u četvrtak trebao biti "samit o Brexitu", Evropska unija je iznijela ultimatum: poručila je da je zabrinuta nedostatkom napretka i pozvala London da popusti po ključnim pitanjima ili da potpuno izgubi veze s blokom od 1. januara, piše Reuters.

Glavni britanski pregovarač David Frost rekao je da je iznenađen što Evropska unija nije više posvećena "intenzivnom" radu na dogovoru. Johnson će, rekao je, saopćiti svoj odgovor.

- Razočarani smo i iznenađeni - rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dodajući da se dvije glavne prepreke tiču ribolova i takozvanih jednakih uslova za trgovanje - pravila čiji je cilj zaustaviti neku zemlju da stekne konkurentske prednosti.

Britanija je formalno napustila Evropsku uniju  31. januara, ali dvije strane pregovaraju oko sporazuma kojim bi se uredila trgovina u svim industrijama, od automobilskih dijelova i lososa, pa sve do proizvodnje sira Camemberta i lijekova kada neformalno članstvo poznato kao prelazni period bude okončano 31. decembra s obzirom da je Britanija još uvijek u sklopu jedinstvenog tržišta EU i carinske unije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'