Svijet     | 16.10.2020. 12:04 |

Bjelorusija raspisala potjernicu za opozicionom političarkom Tihanovskom

FENA Internet

 MINSK, 16. oktobra (FENA) - Bjelorusija je opozicionu liderku Svetlanu Tihanovsku (Sviatlana Tsikhanouskaya) stavila na listu traženih bjegunaca zbog navodnih poziva na rušenje ustavnog poretka, saopćilo je u petak rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je ta zemlja blizak saveznik Bjelorusije.

Tihanovska je prebjegla u susjednu Litvaniju ubrzo nakon spornih izbora 9. augusta i od tada se sastajala s evropskim političkim vođama i takođe je pozvala dugogodišnjeg predsjednika svoje zemlje Aleksandra Lukašenka da odstupi s funkcije.

Kasnije je Rusija raspisala potjernicu za njom, a što je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova obrazložilo da je u sklopu mehanizma uspostavljenog u regionalnom bloku čiji su članovi i Rusija i Bjelorusija, prenosi Reuters.

Liderka opozicije mogla bi se suočiti sa do pet godina zatvora u Bjelorusiji ako bi bila privedena i proglašena krivom, objavila je ruska novinska agencija RIA. Bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Snage sigurnosti privele su više od 13.000 ljudi tokom postizbornih protesta, od kojih su neki kasnije oslobođene. Lukašenkovi ključni politički protivnici su ili u zatvoru ili su pobjegli u inostranstvo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo