Ekonomija     | 16.10.2020. 12:43 |

Bejdić: Razvoj infrastrukture efikasan faktor za poboljšanje ekonomskog rasta

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Razvoj infrastrukture smatra se efikasnim faktorom za poboljšanje ekonomskog rasta i blagostanja svake zemlje, navela je Irma Bejdić iz Međunarodne organizacije rada na predavanju tokom drugog dana 2. konferencije o urbanom planiranju i regionalnom razvoju.

Naglasila je da je ulaganje u infrastrukturu važna pokretačka snaga za postizanje brzog i održivog ekonomskog rasta.

- Povezanost razvoja infrastrukture i ekonomskog rasta je višestruka i složena, jer ne samo da utječe na proizvodnju i potrošnju, već stvara i mnoge direktne i indirektne vanjske okolnosti, te uključuje velike tokove kapitala, stvarajući tako dodatnu zaposlenost - rekla je Bejdić.

Dodala je da investiranje u ljudski kapital i infrastrukturu djeluju recipročno, pri čemu jedno povećava prinose drugom.

- Kanali kojim razvoj infrastrukture doprinosi ekonomskom rastu su: poboljšanje ljudskog kapitala npr. boljim pristupom školama i domovima zdravlja, smanjenje transakcijskih troškova unutar i preko granica, stvaranje radnih mjesta, te poboljšanje zaštite okoliša koji se povezuje sa poboljšanjem kvaliteta života - pojasnila je Bejdić.

Precizirala je da razvoj infrastrukture postiže dvije vrste efekata - prvi je utjecaj na tok kapitala u ostalim ekonomskim aktivnostima, a drugi omogućavanje bolje dostupnosti usluga i veće produktivnosti privatnog sektora.

- Također, razvoj infrastrukture doprinosi investiranju i ekonomskom rastu povećanjem produktivnosti i efikasnosti jer povezuje resurse s proizvođačima, ljude s radnim mjestima i proizvode s tržištima - kazala je Bejdić.

Zaključila je da je postojanje kvalitetne infrastrukture ključno za postizanje razvojnih ciljeva u svakoj urbanoj sredini.

Dvodnevna konferencija se održava u organizaciji Udruženja konsultanata i inženjera BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom