Svijet

Čelnici EU će sedmično koordinirati nacionalne mjere protiv koronavirusa

Internet

BRUXELLES, 16. oktobra (FENA) - Čelnici Evropske unije dogovorili su da će održavati video konferencije na  sedmičnoj osnovi kako bi koordinirali nacionalne mjere protiv pandemije COVID-19, jer se kontinent bori sa porastom broja zaraženih.

Do sada se 27 zemalja članica EU borilo protiv COVID-19 uvođenjem različitih mjera u prvim mjesecima pandemije. Očekuje se da će ovakva koordinacija rezultirati izbjegavanjem ponavljanja podjela koje su bili primjetne nakon prvog talasa pandemije.

- Dogovor je bio da ćemo se, na skoro sedmičnoj osnovi, uključiti u međusobne konsultacije u smislu najboljih metoda i najboljih pristupa za rješavanje ovog drugog vala širenja COVID-19 - rekao je irski premijer Micheal Martin u petak na samitu EU.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će redovne video-konferencije pomoći u koordinaciji poteza u uvođenju restriktivnih mjera, vakcina i terapija.

Posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci pojavio se određeni stepen koordinacije oko nekih pitanja, poput nabavke vakcina i uobičajenih neobvezujućih kriterija za procjenu težine epidemije na nacionalnom nivou.

Ali nacionalne mjere ostaju znatno drugačije.

Dužina karantene za one koji su bili u kontaktu s bolesnim ljudima bila je 14 dana širom Unije, sve do prije nekoliko sedmica, kada su je mnoge zemlje počele skraćivati, dok su se druge držale globalnog standarda.

 

(FENA) B.D.