Svijet     | 16.10.2020. 12:52 |

Čelnici EU će sedmično koordinirati nacionalne mjere protiv koronavirusa

FENA Internet

BRUXELLES, 16. oktobra (FENA) - Čelnici Evropske unije dogovorili su da će održavati video konferencije na  sedmičnoj osnovi kako bi koordinirali nacionalne mjere protiv pandemije COVID-19, jer se kontinent bori sa porastom broja zaraženih.

Do sada se 27 zemalja članica EU borilo protiv COVID-19 uvođenjem različitih mjera u prvim mjesecima pandemije. Očekuje se da će ovakva koordinacija rezultirati izbjegavanjem ponavljanja podjela koje su bili primjetne nakon prvog talasa pandemije.

- Dogovor je bio da ćemo se, na skoro sedmičnoj osnovi, uključiti u međusobne konsultacije u smislu najboljih metoda i najboljih pristupa za rješavanje ovog drugog vala širenja COVID-19 - rekao je irski premijer Micheal Martin u petak na samitu EU.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će redovne video-konferencije pomoći u koordinaciji poteza u uvođenju restriktivnih mjera, vakcina i terapija.

Posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci pojavio se određeni stepen koordinacije oko nekih pitanja, poput nabavke vakcina i uobičajenih neobvezujućih kriterija za procjenu težine epidemije na nacionalnom nivou.

Ali nacionalne mjere ostaju znatno drugačije.

Dužina karantene za one koji su bili u kontaktu s bolesnim ljudima bila je 14 dana širom Unije, sve do prije nekoliko sedmica, kada su je mnoge zemlje počele skraćivati, dok su se druge držale globalnog standarda.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom