Bosna i Hercegovina     | 16.10.2020. 14:15 |

Poštovati principe ravnopravnosti polova tokom predizborne kampanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Agencija za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je povodom početka predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020 podsjetila političke subjekte na obavezu poštivanja principa ravnopravnosti polova u njihovom djelovanju, a posebno tokom oglašavanja i javnih nastupa u svrhu političke promocije kandidatkinja i kandidata za izbore.

Ističu da svaka javna osoba, a posebno kandidati i kandidatkinje za javne funkcije u težnji za pridobijanjem pažnje i glasova birača, trebaju biti svjesni da snose odgovornost za riječi izgovorene ili objavljene u javnom prostoru.

Kandidatkinje i kandidati, kao i rukovodstvo i uticajni predstavnici političkih stranaka, svakodnevno su, dodaju, izloženi očima i sudu njihove ciljne grupe i šire javnosti.

- Odgovorni su za poštivanje standarda uljudnog ophođenja i ponašanja i rodno-odgovornog nastupa u kojem neće biti seksizma, mizoginije, homofobije, vrijeđanja na osnovu pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja i diskriminacije na osnovu pola što je, pored ostalog, propisano i zakonima i međunarodnim dokumentima na čije se poštovanje naša zemlja obavezala - ističu oni.

Napominju da Zakon o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini uređuje, promoviše i štiti ravnopravnost polova, garantuje jednake mogućnosti i ravnopravan tretman svih osoba bez obzira na pol, u javnoj i u privatnoj sferi društva, te uređuje zaštitu od diskriminacije na osnovu spola te da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH i da eksplicitno zabranjuje vođenje izborne kampanje koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na muškarce ili žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih polova.

Pojašnjavaju da zakon zabranjuje kandidatima i kandidatkinjama da koriste govor koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

- Prošle godine je Evropska mreža tijela za jednakost (EQUINET) u Preporukama za suzbijanje diskriminacije i govora mržnje u predizbornim kampanjama ukazala na važnost odgovornog komuniciranja tokom predizbornih kampanja i podsjetila da sloboda izražavanja nije apsolutna, te da oblici izražavanja koji šire, podstiču, promovišu i opravdavaju nesnošljivost po bilo kojoj diskriminacijskoj osnovi nisu prihvatljivi niti dozvoljeni u javnom diskursu - istakali su iz Agencije. 

Vijeće Evrope je, naglasili su, u prošlogodišnjoj Preporuci CM/Rec (2019)1 o prevenciji i suzbijanju seksizma, ukazalo na rašireni seksizam na internetu koji nesrazmjerno pogađa žene, a posebno političarke i javne osobe.

Državama članicama je preporučeno da podstiču promociju pozitivne slike žene kao aktivne sudionice u društvenom, ekonomskom i političkom životu.

Istakli su nedavnu Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova Centralne izborne komisije BIH, kojom je ovo tijelo iskazalo odlučnost da će u okviru nadležnosti aktivnostima i inicijativama poštovati relevantne međunarodne konvencije i odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, zagovarati pitanja ravnopravnosti spolova i težiti ostvarivanju napretka na polju ravnopravnosti spolova u svim oblastima javnog i političkog života.

- Poštovati principe ravnopravnosti polova u životu i djelovanju, kao i tokom predizborne kampanje, važno je ne samo zbog toga što je to zakonska obaveza, nego što je to način izgradnje društveno i ekonomski prosperitetnijeg društva za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine - poručili su iz Agencije.

Pozvali su političke subjekte, kandidate i kandidatkinje da u svom radu, a posebno tokom predizborne kampanje, svoje javne nastupe i oglašavanja ne temelje na rodno uslovljenim predrasudama i stereotipima na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa i spolne orijentacije drugih, te da ne koriste seksizam, odnosno vrijeđanje i omalovažavanje osoba na osnovu pola, saopćeno je iz Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo