Regija     | 16.10.2020. 15:41 |

Dramatično širenje koronavirusa u Sloveniji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. listopada (FENA) - Tempo kojim se koronavirus širi u Sloveniji dramatičan je, a bolnički sustav mogao bi se urušiti ako se epidemiološka krivulja ne izravna u roku dva tjedna jer su intenzivni odjeli prepuni, upozoreno je u petak na konferenciji za novinare slovenske vlade.

"Brojke su grozne i radimo u vrlo teškim prilikama", kazao je Tomaž Vovko, specijalist infektologije i intenzivne medicine na odjelu intenzivne njege Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani.

U uobičajenim okolnostima jedan liječnik na 'intenzivnoj' brine se za 1,7 pacijenata, a sada je taj omjer jedan na pet, rekao je Vovko i naglasio da su ondje liječnici i sestre na izmaku snaga.

"Sve naše postelje su pune, kapaciteti svakog sustava su ograničeni, pa će i kvaliteta skrbi pasti", upozorio je Vovko i pozvao stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno nošenja maski.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 834 novih slučajeva zaraze koronavirusom, skoro stotinu više nego dan ranije kad ih je bilo 745, a četiri su osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada.

Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata, pa ih je po novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećan je na 180.

Zato su u zemlji od danas na snazi nove oštre mjere koje, među ostalim, uključuju djelomični 'lockout' sedam od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući i središnju regiju čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv "crvenim" zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin posebno je naglasio da je u zadnja 24 sata čak 16,1 posto testiranih nalaza bilo pozitivno.

"To je najviši postotak dosad. Stanje je dramatično i situacija je teška, ali ne takva ne ne bi mogla biti još teža" kazao je.

Kacin je potvrdio da su još dvije statističke pokrajine blizu toga da postanu "crvene", pa bi se i u njima odredila zabrana kretanja izvan matične regije.

Upozoravajući na dramatičnost situacije i potrebu da svi pokažu solidarnost i striktno se pridržavaju donesenih mjera, Kacin je upozorio da nije isključeno da će vlada u suprotnom morati uvesti i "zaključavanje" općina, odnosno da će ponovo proglasiti epidemiju za cijelu državu, uz mjere koje bi sličile onima iz proljeća ove godine, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo