Magazin     | 16.10.2020. 20:07 |

U zagrebački ZOO stigla kineska leopardica

FENA Agencije

ZAGREB, 16. listopada (FENA) - U zagrebački Zoološki vrt stigla je kineska leopardica, rijetka i atraktivna mačka, priopćio je u petak ZOO.

Riječ je o jednogodišnjoj kineskoj leopardici koja se zove Odilia, a rođena je austrijskom gradiću Haagu.

U zagrebačkom ZOO-u kažu da joj je na maksimirskoj adresi dobrodošlicu poželio Tadzik, četverogodišnji leopard koji je u Hrvatsku došao iz poljskog Krakowa.

To dvoje dio je sigurnosne populacije kineskih leoparda koji su uključeni u uzgojni program u europskim zoološkim vrtovima", kažu u ZOO-u.

Ističu kako je riječ o ugroženoj, endemskoj podvrsti leoparda koja živi samo u sjeveroistočnoj Kini. Tamo je ostalo manje od petsto jedinki. Čovjek ih ugrožava fragmentacijom i uništavanjem njihova staništa te nezakonitim lovom. Lovi ih iz praznovjerja. Neki ljudi vjeruju kako kosti i vibrise, to jest osjetilne dlake na obrazima kineskih leoparda donose sreću. Vrsta je nestala sa 75 posto prostora koji je nekada nastanjivala, a to znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi, ističu u zagrebačkom ZOO-u, prenosi Hina.

"Povlastica da u Zagrebu imamo kineske leoparde, za nas je i velika obveza. Trebamo im omogućiti izuzetno kvalitetan život. Glavni je to preduvjet za njihovu dugovječnost i eventualno dobivanje potomstva", poručio je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom