Svijet     | 17.10.2020. 13:46 |

Francuska policija ispitala devet osoba u pritvoru, nakon ubistva učitelja

FENA Internet

PARIZ, 17. oktobra (FENA) - Francuska policija ispitala je u subotu devet osoba u pritvoru nakon što je osumnjičeni simpatizer islamista usred bijela dana odrubio glavu školskom profesoru na ulici u predgrađu Pariza, rekli su policijski izvori.

Policija je napadača ustrijelila nekoliko minuta nakon što je u petak ubio 47-godišnjeg profesora povijesti Samuela Patyja. Ubistvo je šokiralo zemlju i odjeknulo je na isti način kao i napad prije pet godina na urede satiričnog časopisa Charlie Hebdo, prenosi Reuters.

Istražitelji su pokušavali utvrditi je li napadač djelovao sam ili je imao saučesnike. Francuski mediji izvijestili su da je riječ o 18-godišnjaku čečenskog porijekla.

Paty je ranije ovog mjeseca svojim učenicima pokazao crtane filmove poslanika Mohammeda na času o slobodi izražavanja, razljutivši brojne muslimanske roditelje. Muslimani vjeruju da je svako prikazivanje Poslanika bogohulno.

Premijer Francuske Jean Castex rekao je da je napad imao obilježja islamističkog terorizma.

“Želim podijeliti s vama svoje potpuno ogorčenje. Ovaj gnusni čin je usmjeren na sekularizam, okosnicu Francuske, ”rekao je Castex.

Četiri rođaka napadača, uključujući maloljetnicu, privedeni su neposredno nakon napada u Conflans-Sainte-Honorine, pariškom predgrađu kojeg nastanjuje srednja klasa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'