Bosna i Hercegovina     | 17.10.2020. 17:20 |

Počeli pripremni radovi za izgradnju spomen-obilježja 'Lasta'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra FENA - Radnici građevinske firme „Sela“ započeli su pripremne radove na formiranju gradilišta za izgradnju spomen-obilježja „Lasta“ u Spomen-parku Odred Lasta, koji se nalazi na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je nekada bilo sjedište ove slavne jedinice, saopćeno je iz sarajevske općine Centar.

 Ugovorena vrijednost radova iznosi 131.361,88 KM bez PDV-a, a projekat u cjelosti finansira Općina Centar,

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice „Park-Višnjik“. Također, Općinsko vijeće je usvojilo i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen obilježja „Odred Lasta“, saopćeno je iz Općine Centar.

Prilikom današnje posjete lokalitetu, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić  je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, 'a ovo je dobar način da se podsjećamo'.

Potpredsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Semir Islambašić kazao je da će spomenik biti opomena svima onima koji se nadaju da Bosnu nema ko braniti i čuvati.

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta