Regija     | 19.10.2020. 12:33 |

U Sloveniji 537 novih zaraza, proglašena epidemija

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. listopada (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 2673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, koja je proglasila stanje epidemije covida-19 za cijelu državu u idućih 30 dana.

Broj potvrđenih zaraza od pojave virusa u državi u ožujku, povećao se na 13.678, a aktivna su 7103 slučaja.

Nije zabilježen novi rekordni broj dnevnih zaraza jer je i broj testiranja nedjeljom manji nego radnim danima, ali podatak je zabrinjavajući jer je rast zaraza eksponencijalan, upozoravaju epidemiolozi.

Prema Nacionalnom Institutu za javno zdravlje, o dramatičnosti situacije - zbog koje je od danas na snazi proglas vlade o općoj epidemiji koji će dovesti do novih restrikcija - svjedoči i to da je kao i prethodni dan postotak potvrđenih zaraza u odnosu na testirane uzorke i dalje vrlo visok - 20,4  posto, te da se virus i dalje eksponencijalno širi.

Prošle je nedjelje, prije osam dana, uz sličan broj testiranja kao jučer bilo 170 dnevnih zaraza, što znači da je njihov broj u jednom tjednu utrostručen.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, trenutačno je u bolnicama 289 oboljelih od covida-19, od čega ih 55 treba intenzivno liječenje, a jedan je oboljeli u nedjelju umro, pa je broj preminulih od početka zaraze sredinom ožujka do sada porastao na 189.

Broj hospitaliziranih u jednom se danu povećao za 24, a na intenzivnim odjelima za šest pacijenata.

Tumačeći zašto je potrebno ponovo proglasiti epidemiju, premijer Janez Janša sinoć je upozorio na preopterećenost zdravstvenog sustava i opasnost da velik broj novooboljelih premaši kapacitete postojećeg zdravstvenog kadra, te pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju svih mjera i preporuka.

Kako javljaju slovenski mediji, proglašenje administrativne epidemije koje je danas stupilo na snagu samo po sebi odmah ne donosi zaoštravanje mjera, nego je to ovisno od daljnje situacije i "pragova" koje je svojim planom nedavno donijela vlada za zaoštravanje mjera.

Od danas doduše počinje važiti odluka o on-line nastavi u obrazovnom sustavu, osim za polaznike prvih pet razreda osnovnih škola, no strožije mjere predviđene planom epidemije, kao što su policijski sat i zabrana kretanja u noćnim satima, zatvaranje trgovačkih centara ili "karantena" po općinama dolaze u obzir samo u trećoj fazi kad se primjenjuje najrigorozniji sustav epidemioloških mjera.

Za sada vlada ne planira uvesti opće zatvaranje društvenog i javnog života, kao u ožujku i travnju, kad je dnevnih zaraza bilo manje, ali se o novom virusu nije toliko znalo, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom