Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 16:04 |

Obilježena 28. godišnjica bitke za Fočansku ulicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Prije 28 godina u naselju Hotonj vođena je jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu slobodnih vogošćanskih teritorija i grada Sarajeva. Hrabri branioci Hotonja i drugih jedinica spriječili su agresora u namjeri da zauzme linije branitelja u dijelu tadašnje Fočanske ulice.

Tog dana za odbranu slobodne teritorije Vogošće svoje živote su dali: Rašid Bešlija, Sedin Šehović, Nusret Avdić, Safet Džano, Adnan Čengić i Krešimir Pintarić.

Devetnaesti oktobar 1992. godine neće biti zaboravljen jer živi svjedoci prošlosti sjećanja prenose mlađim generacijama, a nijemi svjedok - spomen obilježje podignuto u ovoj herojskoj ulici, opominje da se nikad više zlo ne ponovi. Bitka za Fočansku je i jedan od datuma koji je uvršten u kalendar obilježavanja najznačajnijih bitaka u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina, saopćeno je iz Općine Vogošća.  

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je govoreći o dešavanju 1992. kazao da je "prije 28 godina jedan mali boj hrabrih ljudi formirao liniju i držao je hrabro".

- U oktobru je agresor pokušao da zauzme taj prostor s ciljem da se zauzme dio slobodne vogošćanske teritorije i ugroze ulaz u naselja Barice i Ugorsko. Hrabrost, samopouzdanje i opredjeljenost na pravoj strani učinila je da do toga ne dođe. Hrabrošću je odbranjena Fočanska a našim borcima dugujemo i poštovanje i sjećanje - kazao je Smajić. 

Organizator obilježavanja 28. godišnjice bitke za Fočansku bilo je Udruženje demobilisanih boraca Općine Vogošća. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo