Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 18:00 |

Podrška misije OSCE-a kurikularnoj reformi u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem poboljšanja inkluzivnosti i kvalitete obrazovanja kroz izradu predmetnih kurikuluma na osnovu ishoda učenja učenika.

Dvije sedmice nakon što je Misija OSCE-a u BiH ovakvu podršku pružila obrazovnom sistemu u Zenici, današnjim potpisivanjem ozvaničena je saradnja i sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS.

- Ovo je važan korak ka poboljšanju kvalitete obrazovanja koji je omogućen snažnim opredjeljenjem i spremnosti obrazovnih vlasti. Zahvalna sam na podršci naših partnera, vladama Norveške i Italije, koje su izdvojile sredstva za realizaciju projekta naše Misije pod nazivom 'Kurikularnom reformom do kvalitetnog obrazovanja -  poručila je ambasadorica Kavalec.

Ona je odala priznanje obrazovnim vlastima, institucijama i nastavnicima u Kantonu Sarajevo na uspješnom organiziranju nastavnog procesa u okolnostima pandemije.

Poručila je da će Misija OSCE-a u BiH ostati partner nadležnih organa u BiH i pomagati u pružanju inkluzivnog kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

Ministar Krivić je, uz zahvalnost Misiji OSCE-a u BiH, ambasadorici Kavalec i donatorima, istakao da današnji Memorandum doprinosi nastavku kurikularne reforme u KS-u i predstavlja ozbiljan korak ka boljem obrazovanju i istinskoj obrazovnoj reformi.

- Zbog pandemije COVID-19 nismo bili u prilici javnosti predstaviti i realizirati kurikulum Kantona Sarajevo. Sada su se stekli uvjeti da to učinimo. Iznimno je važno da još jednom pokažemo svoju posvećenost reformskim procesima. Nastavljamo ubrzanim koracima, nećemo dopustiti da nas pandemija više koči - naglasio je Krivić.

On je poručio prosvjetnim radnicima da je ovo jedini pravi način kako bi zajedno došli do boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja, a samim tim i boljih uslova rada za sve prosvjetne radnike u KS.

Posebne benefite i dobrobit ovih procesa iskusit će učenici koji bi trebali dobiti optimizirano, bolje i kvalitetnije obrazovanje, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana