Ekonomija     | 20.10.2020. 12:21 |

AmCham BiH - Obuka za 113 osoba iz IT sektora, kreirano 37 novih radnih mjesta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.oktobra (FENA) - U organizaciji Američke privredne komore u BiH (AmCham BiH) u ponedjeljak  je održana online završna ceremonija zajedničkog projekta osiguravanja i razvoja radne snage za kompanije članice AmCham BiH.

Događaju je prisustvovao i  američki ambasador u BiH Eric Nelson, koji je pohvalio postignuti uspjeh projekta, te istakao važnost nastavka ovakvih i sličnih projekata u budućnosti.

Projekt je realiziran kroz koordinaciju AmCham-a, udruživanjem devet uspješnih IT kompanija koje djeluju u BiH.

- Kako Bosna i Hercegovina postaje dom za sve veći broj malih i srednjih kompanija sa potencijalom izvoza usluga sofisticiranim klijentima iz Evrope i svijeta, AmCham, Američka privredna komora u BiH je prepoznala potrebe razvoja stručnog kadra za upravljanje i rješavanje budućih izazova bh. kompanija u IT sektoru - navodi se u saopćenju.

Korisnici projekta su devet uglednih IT kompanija koje djeluju u BiH: Academy 387,Authority Partners, Lanaco, Link Group, Logosoft, MIBO Communication, Mistral Solutions, SYS Company i ZIRA, a koje se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom adekvatno obučene radne snage.

- Uz pomoć USAID WHAM Activity programa uspjeli smo se predstaviti i kao organizacija koja može voditi projekte koji unapređuju poslovni ambijent u BiH. Podrškom smo također uspjeli da definišemo i strateško usmjerenje komore ka projektnom menadžmentu i ka rješavanju poteškoća u poslovanju naših članica - poručili su izAmCham BiH.

Projekt je rezultirao obukom 113 osoba, od kojih je već 37 pronašlo posao u IT kompanijama u BiH.Aktivnosti je finansirao USAID kroz WHAM projekt jačanja radne snage i pristupa tržištu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo