Svijet     | 20.10.2020. 12:59 |

Britanija pokreće kontroverzni eksperiment zaražavanja zdravih dobrovoljaca

FENA Internet

LONDON, 20. oktobra (FENA) - Britanski istražitelji pripremaju se da započnu kontroverzni eksperiment u kome bi zarazili zdrave volontere koronavirusom kako bi prostudirali bolest u nadi ubrzanog razvoja vakcine.

Pristup, nazvan studija provociranja, rizičan je, ali njegovi zagovornici tvrde da bi mogao dati brže rezultate od standardnih istraživanja, i u njemu se čeka da li će se razboljeti dobrovoljci podvrgnuti eksperimentalnom tretmanu. Vlada se priprema da uloži 33,6 miliona funti u studiju.

Imperijalni koledž u Londonu saopćio je da će studija, koja uključuje zdrave volontere između 18 i 30 godina, biti provedena u prtnerstvu s Odjelom za biznis, energetsku i industrijsku strategiju, Kraljevskom fondacijom Slobodni London i hVivo, kompanijom koja ima iskustva u provođenju testova.

-  Svjesno zaražavanje dovrovoljaca poznatim ljudskim patogenom nikada nije jednostavno. Ipak, takve studije pružaju enormno mnogo informacija o bolesti, čak i o takvoj koja je tako dobro prostudirana kao što je COVID-19 -  izjavio je Peter Openshaw, jedan od istražitelja u studiji.

U prvoj fazi studije, istražitelji će namjeravati da ustanove najmanji nivo izlaganja potreban da se izazove bolest. Istražitelji će potom koristiti isti model provociranja virusa kako bi proučili kako potencijalne vakcine djeluju u tijelu, imunološki odgovor organizma i potencijalne  tretmane.

Predsjedajuća radne grupe za vakcinu, Kate Bingham, kazala je da će istraživanje poboljšati naša saznanja o virusu i pomoći će u donošenju odluka o istraživanjima.

- Mnogo toga možemo naučiti na polju imuniteta, dužine zaštite koju pruža vakcina i ponovne zaraze – navodi ona u izjavi za javnost, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo