Bosna i Hercegovina     | 20.10.2020. 13:35 |

Kampanja FIA Regije I podiže svijest o novim tehnologijama zaštite u vozilu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - FIA Regija I u saradnji sa klubovima-članicama ove regije, među kojima je i BIHAMK, pokrenula je novu kampanju cestovne sigurnosti posvećenu naprednim sistemima za pomoć vozaču - ADAS (eng. Advanced Driver Assistance Systems).

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti među vozačima u Evropi o postojanju inteligentnih sigurnosnih sistema vozila, koji će postati obavezni dio novih modela automobila od maja 2022. godine, dok će njihova ugradnja biti obavezna za sve postojeće modele od maja 2024. godine.
 
Ukoliko želimo ostvariti konkretna poboljšanja na polju cestovne sigurnosti, navode iz BIHAMK-a, vozači moraju razumjeti način funkcioniranja i ograničenja sistema za pomoć vozaču.

Generalna direktorica FIA Regije I Laurianne Krid je izjavila da ADAS može dati svoj doprinos da naše ceste postanu sigurnije, međutim, moramo ubrzati usklađivanje spomenutih sistema, te educirati vozače kako da ih pravilno koriste. Napomenula je da su pomoćnik za zadržavanje traka, adaptivni tempomat i autonomno kočenje u nuždi dobri prijatelji, ali da ih vozači najprije trebaju upoznati.

Rezultati studije koju je podržala FIA Regija I, a koja će uskoro biti objavljena, pokazuju da velika većina vozača još ne zna kako se koristi ADAS uprkos činjenici da su ti sistemi već prisutni u vozilima, a uskoro bi njihova upotreba trebala biti i obavezna.

Ova informativno-edukativna kampanja prevedena je na više od 18 jezika, a bit će realizirana na području Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. U okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebooku i YouTube kanalu BIHAMK-a bit će prikazani video spotovi koji govore o postojanju inteligentnih zaštitnih sistema vozila, kao i o benefitima koje donose, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom