Bosna i Hercegovina     | 20.10.2020. 14:13 |

Skupština Grada Istočno Sarajevo usvojila Deklaraciju 'Opštine bez brana'

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Skupština Grada Istočno Sarajevo, na prijedlog predsjednika gradske Skupštine Miroslava Lučića, 13. oktobra usvojila je jednoglasno Deklaraciju "Opštine/Gradovi bez brana" i time stavila do znanja da izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u ovom gradu više nije prihvatljiva - saopćeno je iz Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

Potaknuti mnogobojnim apelima građana, a naročito građana koji žive uz Kasindolsku rijeku, u sklopu projekta "Misli o prirodi!" koji finansira Vlada Švedske a implementira Centar za promociju civilnog društva, Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", odnosno Eko HUB Sarajevo, pokrenuo je inicijativu "Moratorijum na MHE u Istočnom Sarajevu uz pomoć predstavnika vlasti".

Početkom septembra organizovan je sastanak u uredu predsjednika gradske Skupštine Miroslava Lučića, na kojem su izložene posljedice rada MHE "Podivič" na Kasindolskoj rijeci i predstavljen plan provođenja građanske inicijative koja će za cilj imati brisanje MHE iz Prostornog plana grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik gradske Skupštine pozvan je da potpiše Deklaraciju "Opštine/Gradovi bez brana", koju je pripremila Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

- U saradnji s ujedinjenim gradskim opštinama, suprotstavit ćemo se daljnjem uništavanju naših rijeka. Preko naših poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske tražit ćemo trajnu zabranu izgradnje MHE u Republici Srpskoj. Također, putem Saveza opština i gradova Republike Srpske pokrenućemo inicijativu usmjerenu na sprečavanje izgradnje MHE na rijekama Republike Srpske - istakao je Lučić. 

Naglašava da neće dozvoliti da se u Prostorni plan Istočnog Sarajeva planira izgradnja MHE na rijekama.

- Podržavat ćemo organizacije civilnog društva koje se bore za zaštitu životne sredine, posebno one koje se suprostavljaju izgradnji MHE. Javnim nastupima ćemo naglasiti potrebu očuvanja prirodnog okruženja, prije svega, vodotokova na području Istočnog Sarajeva. Deklaraciju "Opštine/Gradovi bez brana" postavićemo na internet stranici našeg grada kako bi se posjetitelji stranice mogli upoznati sa sadržajem Deklaracije - zaključio je Lučić.

Ovakav zaokret predstavnika institucija u Istočnom Sarajevu je donio nadu za lokalnu zajednicu.

Sara i Milanko Tuševljak, predstavnici neformalne grupe građana "Stop MHE na Kasindolskoj rijeci", koji se aktivno bore za zaštitu Kasindolske rijeke, naglašavaju da je potpisivanje Deklaracije "Opštine/Gradovi bez brana" korak dalje u borbi protiv uništavanja prirode u korist pojedinca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta