Svijet     | 20.10.2020. 16:46 |

Rusija izrazila spremnost da produži Novi START, sporazum o kontroli naoružanja

FENA Internet

MOSKVA,  20. oktobra  (FENA) - Rusija je saopćila u utorak kako će biti spremna da zamrzne ukupan broj svojih nuklearnih bojevih glava ukoliko Sjedinjene Države učine isto u cilju produženja njihovog posljednjeg velikog sporazuma o kontroli naoružanja za godinu dana.

Izgleda da će ponuda, dvije sedmice prije američkih predsjedničkih izbora, umanjiti jaz između dvoje strane oko sudbine sporazuma Novi START, koji bi trebao isteći u februaru.

Sjedinjene Države prošle su sedmice odbile rusku ponudu da bezuslovno produže sporazum za godinu dana, navodeći da je svaki prijedlog koji ne predviđa zamrzavanja svih nuklearnih bojevih glava „neefikasan“.

Saopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova objavljeno u utorak sugerira, međutim, da su se pozicije dvije zemlje približile.

- Rusija predlaže produženje sporazuma Novi START za godinu i spremna je da se zajedno sa Sjedinjenim Državama politički obaveže na zamrzavanje broja nuklearnih bojevih glava koje su u vlasništvu strana na taj period - saopćilo je ministarstvo.

Novi START, potpisan u 2010., nameće limite strateških nuklearnih arsenala dvije zemlje.

Njegovo produženje predstavljalo bi svijetlu tačku u zategnutim odnosima dvije zemlje. U suprotnom bi se uklonio glavni stup koji održava nuklearnu ravnotežu između njih, i to bi bio novi element međusobnih napetosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da bi zamrzavanje bojevih glava i jednogodišnje produženje bili mogući ukoliko Washington ne uputi dodatne zahtjeve. Također navodi da bi produženje dalo dvjema stranama vrijeme za raspravu o kontroli naoružanja u širem smislu.

Moskva i Washington u sporu su oko sporazuma uprkos nekoliko mjeseci razgovora. Sjedinjene Države su pozvale da Kina bude uvrštena u širi sporazum koji bi naslijedio Novi START. Kina je odbila taj prijedlog.

Prošle su se godine Sjedinjene Države povukle iz hladnoratovskog sporazuma o kontroli naoružanja koji zabranjuje nuklearne i konvencionalne projektile koji se lansiraju sa zemlje i krstareće projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara, navodeći da ga je Rusija prekršila, što Moskva negira, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'