Svijet     | 20.10.2020. 18:32 |

Zovko pozvala na implementaciju viznog reciprociteta između Hrvatske i SAD-a

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 20. listopada (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozvala je na implementaciju viznog reciprociteta između Hrvatske i SAD-a, uoči sutrašnjeg glasovanja Europskog parlamenta o Rezoluciji o obvezama Komisije vezanima za vizni reciprocitet.

Zovko, izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a za odnose sa SAD-om, ukazala je da unatoč tomu što građani Sjedinjenih država mogu slobodno putovati u sve države Europske unije, građanima Hrvatske još uvijek je potrebna viza za ulazak u SAD.

Zastupnica Zovko je nadalje rekla da je potrebno nastaviti diplomatski dijalog s ciljem daljnjeg jačanja transatlantskog partnerstva, koje je oduvijek bilo vrlo značajno za Europsku uniju i za Hrvatsku.

Pozdravila je nedavnu izjavu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta da je Hrvatska službeno ispunila ključni uvjet koji se tiče stope odbijenih zahtjeva za vizu koja je sada manja od tri posto.

"Nadam se da će Sjedinjene države prepoznati napore koje Hrvatska ulaže u ispunjenje ključnih zahtjeva i da će uskoro ukinuti postojeća ograničenja", zaključila je u priopćenju zastupnica Zovko.

Vizni reciprocitet predstavlja jedan od glavnih kriterija u vođenju vizne politike Unije, gdje je osnovno načelo da se pri putovanju u treće zemlje na državljane EU-a primjenjuju isti uvjeti koji se primjenjuju na državljane trećih zemlja pri ulasku u EU.

Pored Hrvatske, viza za ulaz u SAD potrebna je i državljanima Bugarske, Cipra i Rumunjske.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta