Kultura     | 25.10.2020. 17:58 |

Koncert za flautu i klavir Mirne Mlikota-Dizdarević i Mirona Konjevića u BKC-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Koncert za flautu i klavir na kojem će nastupiti Mirna Mlikota-Dizdarević (flauta) uz klavirsku pratnju Mirona Konjevića bit će održan u ponedjeljak, 26. oktobra u galeriji JU Bosanski kulturni centar KS, koji i organizira cjelovečernji recital u okviru koncertne sezone klasične muzike.

Ti uspješni bosanskohercegovački muzičari osmislili su program sa djelima koja su komponovali: F. Schubert, C. Reinecke i C. M. Widor.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS, a iz te ustanove podsjećaju publiku na obavezno nošenje zaštitnih maski i pridržavanje epidemioloških mjera.

Mirna Mlikota-Dizdarević je rođena 12. septembra 1993. godine u Zenici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava kao učenica generacije. Diplomirala je 2016. godine u klasi red. prof. mr. Sakiba Lačevića, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2018. završava i master studij u istoj klasi. Drugi master studij završava 2019. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Mateja Zupana.

Usavršavala se na majstorskim radionicama uglednih flautista kao što su Laura Levai Aksin, Ljubiša Jovanović, Renata Penezić, Karolina Šantl Zupan (u čijoj je klasi provela treću akademsku godinu u okviru Erasmus Mundus programa u Ljubljani), Marina Horak, Pierre-Yves Artaud, Trevor Wye, Orlando Valle, Philippe Alain-Dupre, Damjan Krajačić, Karl- Heinz Schüzt, Raphael Leone, Ana Domančić, Boris Previšić, Luisa Sello (u čijoj klasi je provela akademsku 2017./18. godinu u okviru programa Erasmus+ u Trstu), Matej Zupan. Dobitnica je stipendije "Karim Zaimović" za izuzetan uspjeh na studiju i doprinos u kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i BiH. Nagrađena je zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenja.

Mlikota-Dizdarević aktivno koncertira u BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj. Učestvovala je na festivalima: Sarajevo Chamber Music Festival, Majske svečanosti, Zeničko proljeće, Grad, Flavtistra, Flautissimo, Flute&Me, Baščaršijske noći, SVEM i dr. Pored solističkih koncerata i nastupa, povremeno svira i sa Sarajevskom filharmonijom.

Trenutno je zaposlena kao asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za drvene duvačke instrumente i harmoniku, smjer Flauta, te pohađa prvu godinu doktorskog studija u Sofiji, Bugarska, u klasi prof. Luise Sello, saopćeno je iz JU BKC KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo