Ekonomija     | 21.10.2020. 14:52 |

Košarac: Dogovor sa Srbijom o nastavku izvoza rebrastog betonskog čelika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom kompanije "ArcelorMittal" Zenica o procesu koji se vodi u institucijama Srbije u vezi sa eventualnim uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz rebrastog betonskog čelika u ovu državu.

Košarac je izrazio opredjeljenje da se u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji definiše model na osnovu kojeg bi kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH bile izuzete od mogućih mjera ograničenja na uvoz rebrastog čelika.  

 - Naš cilj je da domaćim kompanijama omogućimo nesmetano planirano poslovanje, te smo u stalnoj komunikaciji i kontaktu sa nadležnim institucijama u Srbiji u vezi tog pitanja. Uvjeren sam da ćemo naći adekvatno rješenje kako poslovanje domaćih kompanija ne bi bilo urgoženo i to na temelju pokazatelja koji svjedoče da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju - istakao je Košarac.

Najavio da će predmetno pitanje biti jedna od tema sastanka sa nadležnim ministrom u Srbiji, a koji će uslijediti nakon formiranja novog saziva Vlade Srbije.

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica najveći je proizvođač i izvoznik čelika u BiH. Značajni proizvođači i izvoznici čelika su i firme "Komerc-mali" iz Prnjavora i "FerroKeš" iz Mostara, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'