Bosna i Hercegovina     | 21.10.2020. 17:19 |

Predstavljene programske aktivnosti sprečavanja nasilja nad djecom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Promocija programskih aktivnosti sprečavanja nasilja nad djecom održana je u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS), koji zajedno s organizacijama UNICEF i Save the Children čini Konzorcij za zaštitu djece u BiH.

Promocija je organizirana u projektu koji MFS-EMMAUS realizira uz podršku UNICEF-a i Vlade Švedske.

Prikazan je animirani film "Nasilje nad djecom“ namijenjen edukaciji djece mlađeg uzrasta o različitim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi. Animirani film je također namijenjen nastavnicima, roditeljima i svim ostalim profesionalcima koji rade s djecom kao alat koji mogu koristiti u nastavi ili privatnom životu kako bi obradili temu nasilja. Animirani film je dostupan i na YouTube-u- https://www.youtube.com/watch?v=4jjY5Gpncpg.

Pored animiranog filma, javnosti su predstavljene dvije edukativne mobilne aplikacije (igrice).

Prva je aplikacija „Super Safe“ namijenjena djeci od 11 do 15 godina i može poslužiti kao inovativni edukativni alat koji se može predstaviti djeci tako što će djeca odigrati igricu, a zatim razgovarati s njima o tome koje vrste nasilja su prepoznali, koje vrste reakcija i koja još zapažanja imaju vezana za ostale elemente igrice.

Igrica je dostupna na oba Play Store-a-
(https://apps.apple.com/bw/app/super-safe/id1498059774; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Doc.SuperSafe).

Druga aplikacija „Stay Safe“ namijenjena je djeci od 9 do 12 godina i predstavlja memorijsku igricu u kojoj djeca uče pojmove vezane za korišćenje interneta i digitalnih tehnologija, ali se također i upoznaju s opasnostima na internetu. Igrica je također dostupna na oba Play Store-a -(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ItCraft.StaySafeMemoryIgra; https://apps.apple.com/ua/app/stay-safe-memorijska-igra/id1532095404).

Memorijska igrica „Stay Safe“ o temi online nasilja je također izrađena u „hard copy“ verziji, u vidu kartica, za djecu do osam godina. Memorijska igrica za mlađu djecu sadržava 18 pojmova koji su prilagođeni razumijevanju djece tog uzrasta, dok mobilna verzija igrice (aplikacija) sadržava 60 pojmova klasificiranih po nivou kompleksnosti. Obje verzije će biti dostavljene relevantnim obrazovnim ustanovama - školama i vrtićima te će nastavnici i odgajatelji biti pozvani da koriste navedene alate u nastavi kako bi djeci predočili problem nasilja u digitalnom okruženju.

Promociji su prisustvali predstavnici Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta, UNICEF-a, Save the Childrena, MFS-EMMAUS-a, kao i predstavnici nekoliko škola iz Sarajeva.

Alwin Nijholt, zamjenik šefice Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, podsjetio je tom prilikom da je zaštita djeteta od svih formi nasilja osnovno ljudsko pravo.

- Ono što možemo vidjeti jeste da je nasilje protiv djece široko rašireno, da se veoma rijetko prijavljuje te da ima veliku štetu po djecu. Ti ožiljci koje nasilje izaziva u fizičkom, emocionalnom i psihološkom smislu mogu imati veliki utjecaj na razvoj djeteta, na njihovo zdravlje i na sposobnost da uči. Kada govorimo o nasilju, govorimo o tome da to može biti fizičko nasilje čak i od roditelja, da to može biti zlostavljanje od vršnjaka ili također može biti i nasilje putem interneta - kazao je Nijholt.

Haris Karabegović, projektni koordinator MFS – EMMAUS-a, istaknuo je da poseban problem predstavlja činjenica da djeca i njihovi roditelji vrlo često ne prepoznaju nasilje, posebno nasilje na internetu.

- Ovdje se susrećemo s tim da djeca, njihovi roditelji i svi ostali učesnici koji su odgovorni za tu populaciju, ne prepoznaju nasilje, pogotovo nasilje u digitalnom obliku i samim tim ne prijavljuju i ne procesuiraju. Istina je da se broj udvostručio u zadnje tri godine u odnosu na isti period prije toga. Međutim, to su još uvijek male brojke s obzirom na problematiku koju sam spomenuo. Kako se boriti protiv toga? Vrlo često ljudi pogrešno interpretiraju informacije pa pokušavaju djeci zabraniti ili smanjiti korišćenje digitalnih tehnologija, što mi ne preporučujemo, nego da sa djecom roditelji ostvare partnerski i prijateljski odnos u kojem se djeca mogu povjeriti roditeljima i u kojem roditelji osiguravaju da dijete koristi digitalne tehnologije sa znanjem i pod kontrolom roditelja - kazao je Karabegović.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije naglasio je da ta institucija radi na sprečavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti te preventivno kroz obuke djece u saradnji s nevladinim sektorom.

MFS-EMMAUS je u okviru dugogodišnjih aktivnosti na zaštiti djece od nasilja u digitalnom okruženju, početkom 2019. godine uspostavio prvi Centar za sigurni internet u Bosni i Hercegovini s novom, inovativnom i unaprijeđenom web-platformom www.sigurnodijete.ba.

Centar za sigurni internet (CSI) čine Informativni centar, SOS linije za podršku i SOS linija za prijavu (Besplatna linija za savjete i podršku).

Najznačajniji segment Centra je Omladinski panel koji čine djeca koja svojim savjetima i angažmanom pomažu da sve aktivnosti i materijali Centra budu zaista korisni djeci i pruže im zaštitu u digitalnom i stvarnom svijetu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom