Bosna i Hercegovina     | 21.10.2020. 18:22 |

Sumero: Program podrške osobama s intelektualnim teškoćama daje rezultate

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Nekoliko godina nakon početka implementacije SUMERO programa "Život u lokalnoj zajednici“, proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom daje vidljive rezultate, saopćio je Savez SUMERO.

- Veća komunikativnost, samostalnost i povećan broj osnaženih osoba s invaliditetom karakterizira iskustva korisnika i korisnica servisa 'Stanovanje u zajednici uz podršku', koji implementira ova organizacija. Ovo je dobar primjer koliko nadležne kantonalne i lokalne institucije, mediji i građani, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, mogu pružiti kvalitetan servis podrške osobama sa invaliditetom - navodi se u saopćenju.

Da osobe s intelektualnim poteškoćama ne moraju i ne trebaju biti smještene u institucijama zatvorenog tipa nego da imaju jednako pravo kao i svi ostali građani uživati slobodu i biti aktivni članovi društva, potvđuje se na mnogim primjerima, kao i na primjeru djevojke Nune.

Kako navode u SUMERU, u svojih prvih nekoliko dana boravka u lokalnoj zajednici, ova dvadesetogodišnjakinja je bila zainteresirana i motivirana za poboljšanje svog nezavisnog života. Podrška i asistencija koja joj je pružena dovela je do toga da se adaptirala i postigla visok stepen samostalnosti u donošenju kvalitetnih odluka. Sportske aktivnosti su joj dodatna motivacija za uključenje u zajednicu, a podržana je i od SUMERA u ovom procesu, tako da ova mlada djevojka aktivno trenira fudbal u sportskom udruženju Respect i postiže odlične rezultate.

- Želim uspjeti kao fotograf i u fudbalu. Veliki sam ljubitelj i životinja i aktivna sam u njihovom udomljavanju, baš kao što želim da svaka osoba ima svoj dom, prijatelje i porodicu i živi život u lokalnoj zajednici - izjavila je Nuna.

Direktor Haris Haverić ističe da SUMERO, u saradnji s lokalnim vlastima i medijima, radi na unapređenju procesa deinstitucionalizacije ove populacije.

- Svi naši sugrađani trebaju pružiti podršku ovakvim procesima i pokazati poseban senzibilitet za ove kategorije. Ovo se također odnosi i na izvještavanje medija o osobama s invaliditetom. Ova problematika je direktno vezana sa senzibilizacijom i poštivanjem osnovnih ljudskih prava - Haverićeve su riječi.

SUMERO će implementirati edukaciju za novinare s ciljem poboljšavanja dosega medija do osoba sa invaliditetom i njihovog većeg javnog i medijskog predstavljanja.

Edukacije se implementiraju u projektu "neVidljivi“ koji finansira USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'