Ekonomija     | 21.10.2020. 17:49 |

Počinje kampanja informisanja javnosti o projektu gasovoda Južna interkonekcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - USAID i BH-Gas su sutra će  obilježiti početak kampanje informisanja javnosti o projektu gasovoda 'Južna interkonekcija', ukupne vrijednosti 196 miliona KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 kilometara u BiH.

Ovim projektom bit će povezan trenutni transportni gasovod BiH s hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar.

Parlament FBiH i Vlada FBiH prepoznale su ovaj projekat kao jedan od najznačajnijih strateških projekata za Federaciju, koji će prvi put nakon više od četiri decenije, građanima i građankama, kao i poslovnom sektoru, pružiti sigurnost opskrbe gasa u BiH i omogućiti nove izvore prirodnog gasa u BiH.

U Zemaljskom muzeju na sutrašnjem obilježavanju početka kampanje informisanja javnosti o projektu gasovoda 'Južna interkonekcija' predviđena su obraćanja Erica Nelsona, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije te Jasmina Salkića, direktora BH-Gasa.

Za predstavnike medija bit će obezbijeđena posebna prostorija u kojoj će moći pratiti prijenos događaja i imati distribuciju zvuka, a u kojoj neće biti prisutno više od 20 ljudi.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo