Regija     | 22.10.2020. 08:37 |

VE poziva hrvatsku vladu da zaustavi nasilje nad migrantima na granici s BiH

FENA Agencije

ZAGREB, 22. listopada (FENA) - Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi kažnjavati odgovorne policajce, objavila je u srijedu visoka dužnosnica Vijeća Europe (VE).

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sustavno loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU-a. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Povjerenica VE-a za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvješća o nasilju stižu i dalje, unatoč tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

"Ono što još više zabrinjava jest što ta izvješća ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava", rekla je Mijatović u priopćenju.

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruga i istraživačkih novinara i podsjeća da su "alarm" osim njih digle neovisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i UN-ove posebne izvjestitelje.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s 'pushbackovima' i nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

"U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora VE-a za sprečavanje torture (CPT) o njegovu hitnom posjetu Hrvatskoj u kolovozu prošle godine koji uključuje intervjue i liječničke preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhitili na teritoriju Hrvatske i nasilno vratili u BiH", stoji u priopćenju visoke dužnosnice VE-a.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo