Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 11:04 |

Projekt Amazing Velež - Zvanično završena ferrata 'Armin Gazić'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Planinarsko društvo 'Treskavica' Sarajevo ozvaničilo je završetak ferrate 'Armin Gazić' i dalo na korištenje svim zainteresiranima, uz napomenu da poštuju planinu, ozbiljno shvate ferratu te da koriste svu propisanu opremu.

- Ferrata je napravljena uz poštivanje svih međunarodnih standarda, u Projektu Amazing Velež. Naravno, i pored svih mjera, moguće je da se oborenom stijenom ili na drugi način ferrata ošteti. Zbog toga je potreban maksimalan oprez – upozoravaju. 

Projekt finansira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinesu rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju regionalne kulture, avanturističke i turističke ponude. Projekt Amazing Velež, PD 'Treskavica' djelimično finansira iz vlastitih sredstava.

Pristup ferrati moguć je iz pravca Mostara makadamskim putem, pa markiranom stazom ili terenskim autom prema Brasini do raskršća gdje se lijevo put odvaja za Orlinku. Odatle je potrebno dva sata, do ulaza u ferratu. Put je markiran.

Ferrata je nazvana po bh. alpinisti 29-godišnjem Arminu Gaziću, koji je smrtno stradao u julu ove godine u nesreći prilikom spusta kajakom niz Neretvu u Mostaru.

Na planini Velež iznad Mostara, na oko 1.700 metara nadmorske visine, je i planinarsko sklonište koje nosi ime 'Armin Gazić Mućak'. Objekt je sagrađen u organizaciji Planinarskog sportskog društva (PSD) Prenj Mostar na lokalitetu 'Jančiji Do' i trajno je sjećanja na jednog od najboljih bh. alpinista smrtno stradalog krajem jula prilikom prevrtanja čamca na Neretvi, nizvodno od Bunskih kanala.

Pojam ferrata (željezni put) u planinarstvu podrazumijeva osigurani penjački put. Sastoji se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu, čelične sajle za osiguranje. Tipično je položena strmim terenom, a veći dio puta čine željezna pomagala što služe za hvatanje i savladavanje planinarskog puta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo