Svijet     | 22.10.2020. 11:18 |

Hariri na putu da bude nominiran za novog libanskog premijera

FENA Internet

BEJRUT, 22. oktobra (FENA) - Bivši libanski premijer Saad al-Hariri na putu je da u četvrtak bude nominiran za svoj četvrti premijerski mandat i pokušat će formirati novu vladu koja bi se bavila najtežom krizom u zemlji od građanskog rata iz perioda 1975-1990. godine.

Hariri treba dobiti podršku većine parlamentaraca koji su održali niz susreta s predsjednikom Michelom Aounom, nakon višesedmičnih političkih sporenja koja su odgodila postizanje sporazuma o novoj vladi.

Ukoliko bude nominiran, Hartri bi se još suočavao s velikim izazovima postizanja kompromisa u libanskom kompliciranom političkom sistemu i formiranja vlade. Njegova koalicijska vlada smijenjena je krajem prošle godine kada su masovni protesti izbili protiv vladajuće elite.

Haririja, vodećeg sunitskog libanskog političara, podržavaju poslanici njegove Stranke budućnosti, stranke ruskog političara Walida Jumblatta i drugi manji politički blokovi. Moćna šiitska grupa Hezbollah saopćila je da ne podržava nikoga, ali je dodala da će pomoći u političkom procesu.

- Mi ćemo doprinijeti održanju pozitivne klime - izjavio je Mohammed Raad, čelnik Hezbollahovog parlamentarnog bloka, novinarima nakon što su se Hezbollahovi poslanici sastali s Aounom u predsjedničkoj palati.

Nova vlada morat će se suočavati s teškom finansijskom krizom koja se pogoršava iz dana u dan, epidemijom COVID-19 i posljedicama goleme eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo skoro 200 ljudi u augustu.

Bivša kolonijalna sila Francuska pokušala je u augustu da okupi libanske sektaške čelnike u suočavanju s krizom, ali je postala nezadovoljna očiglednim nedostatkom napretka u političkom procesu, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana