Ekonomija     | 22.10.2020. 12:18 |

PKKS-Neophodno je na vrijeme i adekvatno reagovati na zahtjeve poslovnog sektora

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 22.  oktobra (FENA) – Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS)  u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS ovih dana provodi istraživanje među privrednim subjektima iz oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora i trgovine s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i sačinjavanja projekcije potrebnih zanimanja u ovim oblastima u Kantonu Sarajevo. 

Na osnovu rezultata istraživanja, kako navode iz PKKS, bit će pokrenute aktivnosti na izradi novih standarda zanimanja u narednom petogodišnjem periodu i to za ona zanimanja za koja se pokaže da su potrebna tržištu rada u KS. Kroz unapređenje postojećih i kreiranje novih nastavnih planova i programa utjecat će se i na kvalitet srednjeg stručnog obrazovanja, čvršću povezanost sektora obrazovanja i sektora rada, kao i na zapošljavanje.  

Iz PKKS su pozivali sve privredne subjekte iz tih oblasti da odgovore na anketni upitnik koji se nalazi na web stranici Komore www.pksa.ba (link za anketu: https://forms.gle/ Mjnw98qD2j4jEhYF7). 

- Kako bi se obezbijedila neophodna pomoć privredi u ovim izazovnim vremenima, neophodno je na vrijeme i adekvatno reagovati na zahtjeve poslovnog sektora. Stoga bi u narednom periodu i ostale djelatnosti trebale biti obuhvaćene istraživanjima, kako bi se dobile što preciznije informacije o njihovim trenutnim potrebama i planovima za zapošljavanje određenog kadra – navode iz PKKS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana