Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 13:26 |

HP Mostar: Ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet opstanka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. listopada (FENA) - Ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet je opstanka Hrvatske pošte (HP) Mostar, a povećanje broja radnika i povećanje plaća u ovom trenutku značajnog pada osnovne djelatnosti i krize izazvane pojavom koronavirusa dovelo bi Društvo na rub održivosti i toga trebaju biti svjesni i sindikati, priopćeno je iz HP-a Mostar.

"Povodom zlonamjernog pisma upućenog od strane Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte (HP) Mostar o 'katastrofalnom stanju' u HP-u Mostar, a u cilju istinitog informiranja javnosti, smatramo potrebnim iznijeti objektivne i provjerljive informacije o poslovanju, plaćama, rezultatima i revizorskom izvješću na koje se pozivaju, kršenju prava radnika iz kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i Zakona o radu, kao i o planovima infrastrukturnog ulaganja", ističu iz navedene Pošte.

Navode kako za razliku od dugogodišnjeg prethodnog razdoblja Društvo u posljednje 4 godine bilježi pozitivne poslovne rezultate.

"Kao i u svim drugim gospodarskim granama, korona kriza je utjecala na poslovanje Društva u prvom polugodištu 2020. godine, ali unatoč krizi svim radnicima je u 2020. godini redovno isplaćivana plaća, naknade za prijevoz i topli obrok, kao i sva druga prava koja su propisana Granskim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu", navode iz Hrvatske pošte Mostar.

Dodaju kako je tijekom pandemije u travnju ove godine Društvo svim radnicima isplatilo regres u iznosu od 472 marke po radniku.

"Činjenica je i da smo u jeku epidemije održali aktivno poslovanje uz veliko zalaganje svih. Prosječna isplaćena neto plaća u zadnja tri mjeseca iznosi 1.125 maraka. Unatoč korona krizi i evidentnim padovima u obujmu naše temeljne djelatnosti - pisma, Društvo ispunjava sve svoje obveze prema dobavljačima i likvidno je, te su zadržana sva radna mjesta", navode.

Što se tiče revizorskog izvješća, također ističu kako su među rijetkim poduzećima u javnom sektoru koji su dobili pozitivno mišljenje na financijske izvještaje.

"To u prijevodu znači da poslujemo u skladu sa zakonskim propisima i propisanim standardima. Navode o 'doktoratima, skupim zabavama i pjevačima, iznajmljivanju luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta' elaborirali smo Federalnoj parlamentarnoj komisiji za reviziju i Uredu za reviziju, te u tim postupanjima nema ništa nezakonito", kazali su iz Hrvatske pošte Mostar.

Temeljni razlog ulaganja u infrastrukturni objekt koji se problematizira u pismu Sindikata, kako kažu, proizlazi iz promjene tržišnih uvjeta gdje kao i druge pošte u BiH, a i u regiji, HP Mostar ima velik pad u obujmu pismovnih pošiljaka.

"U isto vrijeme imamo značajan rast pošiljaka brze pošte. Izlaz iz krize vidimo u razvijanju logističkih usluga, koje planiramo nuditi na tržištu BiH, kao i ulaganje u digitalizaciju poslovanja. Cijenimo da bi ove aktivnosti u budućnosti dovele do stvaranja preduvjeta za poboljšanja materijalnog statusa i davanja za radnike, te u tome smislu poduzimamo značajne aktivnosti", ističu iz navedene Pošte.

Ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet je opstanka Društva po njihovim riječima.

"Trendovi pada temeljne djelatnosti vidljivi su iz mjeseca u mjesec i neminovni zbog razvoja tehnologije, kao i promjene ponašanja korisnika. Povećanje broja radnika i povećanje plaća u ovom trenutku značajnog pada osnovne djelatnosti i krize izazvane pojavom koronavirusa dovelo bi Društvo na rub održivosti i toga trebaju biti svjesni i Sindikati kada izlaze u javnost s informacijama o načinu na koji po njima treba rješavati probleme u Pošti", navode iz HP-a Mostar.

"S obzirom da smo s oba sindikata potpisali protokol o načinu komunikacije i rješavanju zajedničkih problema, za koje ne tvrdimo da uopće ne postoje, očekujemo da Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte svoje aktivnosti uskladi s propisanim protokolom o komunikaciji, te da Društvu koje i njih financira ne pravi dodatnu štetu rušenjem ugleda ovakvim i sličnim priopćenjima", stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo