Regija     | 22.10.2020. 20:04 |

Dačić na čelu Skupštine Srbije, Brnabić privremeno šefica diplomacije

FENA Agencije

BEOGRAD, 22. listopada (FENA) – Dosadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izabran je u četvrtak za predsjednika Skupštine Srbije, nakon što je prethodno dužnost šefa diplomacije predao premijerki Ani Brnabić koja će voditi to ministarstvo do izbora novog ministra i formiranja vlade.

Konstitutivna sjednica parlamenta Srbije, započeta formalno 3. kolovoza, nastavljena je danas izborom vođe Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića za predsjednika zakonodavnog doma, a za njegov izbog glasovalo je 225 od ukupno 250 zastupnika, prenosi Hina.

Zastupnici su se o izboru Dačića izjašnjavali javno, prozivkom, a na isti način izabrano je i šestero potpredsjednika parlamenta te glavni tajnik Veljko Odalović, koji je tu dužnost obnašao i u srbijanskom MSP-u dok je Dačić bio šef diplomacije.

Izabrani su i članovi skupštinskih odbora, a nastavak sjednice najavljen je za subotu, kada se očekuje usvajanje izmjena zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova resora.

Potom slijedi posebna sjednica na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade i dosadašnja premijerka Ana Brnabić zastupnicima predstaviti plan rada vlade i buduće ministre čiji izbor Skupština treba potvrditi.

Zakonski rok za izbor nove vlade Srbije je 1. studenog, kad ističe 90 dana od potvrđivanja mandata zastupnika.

Na parlamentarnim izborima u lipnju uvjerljivu pobjedu s više od 60 osvojenih glasova ostvarila je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) aktualnog predsjednika Srbije Aleksandara Vučića.

Premda po broju osvojenih mandata SNS realno nema potrebu za koalicijskim partnerima, Vučićevi naprednjaci odlučili su održati dosadašnji savez s Dačićevim socijalistima, a Vučić je najavio da će to biti „u nešto izmjenjenom formatu" u odnosu na dosadašnju raspodjelu ministarskih portfelja. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti