Svijet     | 22.10.2020. 20:52 |

Građani UAE mogu boraviti u Izraelu bez vize 90 dana

FENA Internet

DUBAI/JERUSALEM, 22. oktobra (FENA) - Građani Ujedinjenih Arapskih Emirata moći će boraviti u Izraelu do 90 dana tokom jedne posjete, objavila je u četvrtak državna novinska agencija WAM, nakon što je postala prva arapska država koja je postigla sporazum o izuzeću od vize sa Izraelom.

Do nedavno su samo Egipat i Jordan imali pune diplomatske odnose s Izraelom, ali njihovi državljani i dalje moraju podnijeti zahtjev za dozvole za ulazak. Neki građani arapskih država bez formalnih viza primljeni su na bazi individualnih slučajeva radi trgovine ili hodočašća.

Diplomatski izvori kažu da postupak prijave pomaže Izraelu da utvrdi potencijalne sigurnosne prijetnje. Propalestinski sentiment snažan je u Egiptu i Jordanu, koji imaju relativno malo turističke ili poslovne razmjene sa svojim susjedom Izraelom, navodi  Reuters.

Izraelski ministar za regionalnu saradnju Ofir Akunis rekao je da je sigurnost "bila veliki problem i ostaje važna tema" u odluci da se građanima UAE odobri isti pristup koji Izrael nudi zapadnim zemljama s kojima ima aranžmane za izuzeće od viza.

- Srećom postoje i druga sredstva za razlikovanje terorista od ljudi za koje izričito znate da su mirovnjaci koji ovdje dolaze da posluju ili samo obilaze Izrael - rekao je Akunis izraelskom Armijskom radiju.

UAE i Bahrein formalno su uspostavili odnose s Izraelom na ceremoniji 15. septembra u Bijeloj kući, postajući prve arapske države u više od četvrt stoljeća koje su razbile ono što je dugo bio tabu u regiji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo