Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 11:14 |

Vlada ZDK usvojila izmjene Zakona o visokom obrazovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj sjednici utvrdila je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju ZDK, čime je ispunila zahtjeve studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) koji su tražili da se uslovi upisa i studiranja prilagode okolnostima pandemije virusa COVID-19.

- Izmjene predviđaju povoljnije uslove za studente za prelazak u narednu akademsku godinu, odnosno da mogu prenijeti i više od 12 ECTS bodova te više od dva predmeta, o čemu će odluku, budući da tu ima i akademskih pitanja, donositi Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) - rekao je nakon sjednice ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Drugi dio izmjena tiče se generalno uslova izvođenja nastave u situacijama pandemije, epidemije ili vanrednog stanja, a propisano je da se nastava u tim okolnostima može izvoditi online.

Treća izmjena se odnosi na produženje roka za diplomiranje, magistriranje i doktoriranje studenata koji su studirali po starom sistemu obrazovanja, a taj rok je produžen do kraja 2022. godine, jer postoji veći broj zahtjeva, posebice magistranata i doktoranata koji su završili cijelu proceduru, ali nisu odbranili magistarski, odnosno doktorski rad.

- Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju trebale bi biti na devnom redu naredne sjednice Skupštine ZDK, a o čemu će odlučiti Kolegij. Mi ćemo odmah proslijediti usvojene izmjene prema Skupštini i očekujem da će zastupnici ovaj prijedlog usvojiti - rekao je Kozlić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'