Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 12:35 |

U auli Rektorata UNSA otkrivena spomen-ploča Šemsudinu Ajanoviću

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) – U auli Rektorata Univerziteta u Sarajevu danas je otkrivena spomen-ploča Šemsudinu Ajanoviću, radniku Univerziteta u Sarajevu i nosiocu priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“, koji je poginuo 11. novembra 1993. godine kao borac Armije RBiH.

Članovi porodice, saboraci i predstavnici UNSA prisjetili su se Šemsudina Ajanovića, prijatelja, altruistu, kosmopolitu, koji je život posvetio obrazovanju sebe i drugih jer, kako je rečeno, u tome je vidio najveće bogatstvo države. Rektorat UNSA mu je bio drugi dom.

Šemsudin Ajanović (1960–1993) diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek za opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu. Pri kraju je bio sa postdiplomskim studijem u Zagrebu, a istovremeno je bio i student treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu. Obavljao je i dužnost studenta-prodekana za nastavu, a bio je i savjetnik rektora Univerziteta u Sarajevu.

Prijavio se dobrovoljno u Teritorijalnu odbranu Kakanj kao član Patriotske lige iz Sarajeva, a potom se sa činom kapetana hrabro borio u redovima kakanjske 309. brdske brigade. Ratni put nastavlja kao načelnik u Operativnoj grupi #Lašva“, a kasnije kao načelnik 329. brdske brigade. Poginuo je 11. novembra 1993. godine na vozućkom ratištu, kota Čauševac.

Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan“, te unaprijeđen u čin pukovnika.

Uime saboraca, rahmetli Ajanovića su se prisjetili i Munir Karahodžić, komandant 1. i 3. bataljona 329. brdske brigade, kao i rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Podsjetili su da je Ajanović krenuo aktivno kao dobrovoljac, u Brezu, Kralupe, Misoču...prema svome Sarajevu. Kada je konačno vidio planinske obronke oko Sarajeva, rekao je: "Idemo do kraja, do oslobođenja, do cjelovite i jedinstvene BiH, pa šta bude 'ili pukovnik ili pokojnik'".

Nije dočekao kraj rata, ali će, kako je rečeno, živjeti u vječnosti i dalje bdjeti nad svojom jedinstvenom domovinom Bosnom i Hercegovinom, Goraždem i voljenim Sarajevom.

Stoga, kako su Karahodžić i Škrijelj istakli, heroji odbrane BiH se nikada ne smiju zaboraviti, a spomen-ploča u auli Rektorata je podsjetnik da profesor, heroj, borac, šehid, Šemsudin Ajanović nikada neće biti zaboravljen.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta