Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 12:47 |

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su - Adnan Begić i Dajana Baier-Ćehić na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, dok su Ivana Brajković i Šejla Gušić imenovane na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru, a Aleksandra Kolašinac na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su - Vibor Vučić na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, Selma Zećo na poziciju sudije Osnovnog suda u Zvorniku, Cvijeta Sekulić na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini, Mirjana 
Radulović na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci i Aleksandra Timotić-Ristić na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Tesliću.

Na nivou Bosne i Hercegovine imenovani su - Bojana Jolović na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Branko Morait na poziciju dodatnog sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. decembra 2020. godine, izuzev dodatnog sudije Suda BiH koji će na dužnost stupiti 1. novembra 2020. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta