Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 14:06 |

Otvara se Laboratorija za djevojčice - mentorski sistem razvijanja ideja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Uredi Populacijskog fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini i Srbiji, društveno odgovorna kompanija Violeta d.o.o. i Fondacija Mozaik pokrenuli su Laboratoriju za djevojčice, koja će trajati od 10. decembra do 10. januara 2021. godine.

Laboratorija za djevojčice ima za cilj da mladi iz Bosne i Hercegovine i Srbije zajedno smisle ideje kako bi osnažili djevojčice i djevojke i pružili im podršku i prilike da izrastu u jake žene, a time i osigurali ravnopravnost u društvu.

Projekat je prilika da mlade osobe iz Bosne i Hercegovine i Srbije steknu nove vještine, znanja i iskustva radeći ono što vole te pomognu unapređenju položaja djevojčica u društvu.

Zajednički cilj projekta je da se podrže inicijative koje će pokrenuti nove ideje i rješenja za podršku djevojčicama i pretvoriti želje i obećanja u stvarnost.

- Rano ulaganje u sisteme podrške i osnaživanja djevojčica je dugoročno samoodrživi i isplativiji način. Želimo poslati jasnu poruku da djevojčice imaju pravo na jednakost i da budu saslušane, imaju pravo na jednake mogućnosti i na bolji položaj u društvu. Vjerujemo da je radeći ono što vole, bilo družeći se s vršnjacima u školi, u slobodno vrijeme, s porodicom ili na TikToku, Instragramu i YouTube-u - to moguće - kazao je UNFPA predstavnik za BiH i direktor za Srbiju John Kennedy Mosoti.

Po konačnom odabiru, kandidati će imati šest mjeseci za realizaciju ideja. Ukupni fond iznosi 40.000 USD (po 20.000 USD po zemlji - BiH i Srbija), a društveno odgovorna kompanija Violeta će osigurati poklon pakete za djevojčice i njihove škole.

Info dan Laboratorije za djevojčice je planiran 10. decembra na Svjetski dan ljudskih prava kada će predstaviti cijeli koncept uključujući raspoloživi budžet kao i informacije o načinu prijave i kako će sama Laboratorija za djevojčice funkcionirati.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo