Kultura     | 23.10.2020. 15:55 |

Kavazović i Zec: Pokrenuti aktivnosti na očuvanju Počitelja kao unikatne baštine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je primio bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca. Tema razgovora bila su dva bh. grada - Srebrenica i Počitelj.

Kavazović je ovom prilikom zahvalio Zecu na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u tom bh. gradu.

- Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju - prenosi Mina.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, "podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo