Kultura     | 24.10.2020. 12:10 |

Saša Oručević: Novi film Jasmile Žbanić izuzetno umjetničko djelo

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. listopada (FENA) - Mostarski glumac Saša Oručević ocijenio je novi film redateljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" izuzetnim umjetničkim djelom za koje se nada da će sve one koji ga pogledaju natjerati da barem malo razmisle i izvuku pouku.

Oručević u navedenom filmu igra ulogu srpskog vojnika. Kaže kako nije bilo lako tijekom snimanja kako fizički tako i psihički, ali da je zadovoljan kako je uradio ono što se od njega kao glumca očekivalo.

- Bilo je teško, ne samo fizički nego i psihički. Mi jesmo snimali na 40 stupnjeva pod punom ratnom spremom, ali to nije ništa u odnosu na ono što se desi u tebi, jer svi smo mi živi, ne možemo isključiti čula, emocije. U nekim scenama kada osjetiš ponovno miris baruta sve se nekako vrati, jer svi smo zapravo na neki način ostali u tom vremenu koje je netko manje netko više procesuirao, a netko zakočio, ali sigurno je da svi imamo posljedice toga što se desilo. Bilo je teško, bilo je scena na rubu suza, i meni koji teško zaplačem. Nije bilo lako, ali napravili smo odličan film. Ja sam uradio ono što se pred mene stavilo i zadovoljan sam kako sam to uradio - izjavio je Oručević u razgovoru za Fenu.

Film 'Quo vadi, Aida?' jedna je u nizu suradnji koju je glumac Oručević ostvario s redateljicom Žbanić, s kojom se poznaje još od studentskih dana.

- Ovo nije naša prva suradnja jer još od fakultetskih dana se dosta družim i radim s Jasmilom, od studentskih predstava pa do filma "Za one koji ne mogu da govore", a koji je sniman prije par godina u Višegradu. Tu sam isto imao ulogu, jer Jasmila voli da radim s njom, a s druge strane ja joj vjerujem potpuno, bez ikakvih pitanja samom sebi znam da ta žena ima priču u glavi, znam da zna šta hoće - kaže Oručević.

Da je riječ o izuzetnom filmu potvrdila je i američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, uvrstivši ga za bh. kandidata za filmsku nagradu Oscar u kategoriji za Najbolji strani igrani film, što je, kako ističe Oručević velika čast i ogroman uspjeh.

- Ogroman je uspjeh da ste samo ušli u konkurenciju za Oscara, to je velika čast. Nagrade su svima drage, ali mislim da je Jasmili najveća nagrada i nama svima to što je ovaj film vidio svjetlo dana, a što će dalje biti vidjet ćemo. Ja se nadam i želim nam svu sreću, ali mislim da bi svima nama bilo draže da ovaj film promjeni nešto među ljudima - naglasio je. 

Stoga je Oručević izrazio želju da film pogleda što veći broj ljudi jer je, kako je kazao, riječ o pravom umjetničkom djelu.

- Film je jako potresan i nadam se da će sve nas u regiji, ali i svijetu, natjerati da malo razmislimo, jer se i dandanas dešavaju užasne stvari u svijetu, a malo tko izvlači pouku iz svega toga. Nadam se da će film, jer to mu je i posao, barem malo promijeni neka stajališta i da će iz svega toga izroditi nešto pozitivno - zaključio je Oručević.

Radnja filma "Quo vadis, Aida?" govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a realiziran je u koprodukciji s Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s RTVBiH, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ZDF i austrijskom ORF.

Svjetsku premijeru film je imao u natjecateljskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, te je uslijedila distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče europske turneje film trenutno igra na oko 10 festivala, a europska distribucija trebala bi krenuti u proljeće, ukoliko bude sve uredu s obzirom na pandemiju koronavirusa.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo