Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 17:29 |

Čolo na online konferenciji 'BiH pred izbore u vremenu pandemije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Online konferencija o temi „BiH pred izbore u vremenu pandemije“, na kojoj je u ime Stranke demokratske akcije učestvovala zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo, održana je u organizaciji Evropske narodne stranke (EPP).

Predsjednik EPP-a Donald Tusk je u uvodnom obraćanju istaknuo da je EPP snažno posvećena tome da pomogne regiji, ali i strankama iz ove grupacije, saopćeno je iz SDA.

Zbog toga je, kako je naglasio, EPP započeo ovu inicijativu kako bi se u okolnostima pandemije pružila podrška pred lokalne izbore u BiH, kao i pred izbore u Mostaru koji će biti održani u decembru.

Tusk je izrazio podršku euroatlantskom putu BiH te istaknuo važnost provođenja reformi.

Zastupnica SDA u Zastupničkom domu PSBiH Alma Čolo kazala je da će izbori ove godine biti organizirani u okolnostima pandemije, a u Mostaru će oko 100.000 glasača konačno dobiti priliku da izabere lokalnu vlast. 

Istaknula je da BiH trpi posljedice pandemije kao i druge države u regiji, ali pravovremenom reakcijom državnih institucija te posljedice su ublažene.

Govoreći o Izbornom zakonu, Čolo je naglasila da je za SDA prihvatljivo rješenje u koje bi bili ugrađeni zaključci Venecijanske komisije i kao i odluke i presude domaćih sudova i Evropskog suda za ljudska prava.

Posebno je naglasila da se od HDZ-a očekuje da konačno prestanu sa opstrukcijama implementacije rezultata izbora iz 2018. i time omoguće formiranje novog saziva Vlade FBiH, kao i popunu Ustavnog suda FBiH, navodi se u saopćenju SDA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta