Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 18:12 |

Ministrica Turković govorila na obilježavanju 75. godišnjice UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković, danas je u Sarajevu zvanično otvorila događaj „Budućnost oblikujemo zajedno“, koji je organizovan povodom obilježavanja Dana i 75. godišnjice osnivanja organizacije Ujedinjene nacije (UN).

U svom obraćanju, ministrica Turković je kazala da danas cijeli svijet slavi vrlo važnu godišnjicu jedinstvene globalne organizacije, koja je izdržala test vremena i izašla jača nego ikada. Navela je da je današnji svečani skup prilika da se svi podsjete na postignuća, najuspješnije projekte i intervencije, socijalne, ekonomske i ekološke uticaje, kao i na naučene lekcije i najbolje prakse koje je razvio UN.

 „Bosna i Hercegovina konstantno teži da bude konstruktivan dio ove misije. Polako, ali sigurno, smo napredovali od trenutka kada smo bili primalac pomoći međunarodne zajednice tokom faze izgradnje i jačanja naših institucija do stanja kada smo počeli dijeliti našu dobru praksu i iskustva u konsolidaciji mira i stvaranju boljeg društva, uglavnom putem članstva u najvažnijim tijelima UN-a, našim učešćem u mirovnim operacijama UN-a širom svijeta, itd. Cilj Bosne i Hercegovine je da nastavi biti prisutna i aktivna u  trenutnim debatama i odlukama u pogledu univerzalne demokratske prakse i inkluzivnih društava koja nastoje unaprijediti pluralističku praksu“, kazala je ministrica Turković.

U zadnjih nekoliko godina, dodala je, Bosna i Hercegovina je aktivno težila da unaprijedi demokratiju, zaštitu ljudskih prava i promoviše univerzalne vrijednosti kao član brojnih glavnih tijela sistema UN-a, uključujući nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, Komisiji za izgradnju mira, i ECOSOC-u.

„Naši vojnici, policijski službenici, medicinski timovi i drugo specijalizovano osoblje su na izvanredan način služili u mnogim mirovnim operacijama UN-a i svi njihovi doprinosi su dobro primljeni i prepoznati. Mi vjerujemo da biti dio zajednice i mreže koja je zasnovana na pravičnosti i odgovornosti obezbjeđuje temelje naše odgovornosti jednih prema drugima. U duhu toga UN ponosno proslavlja svoju 75-tu godišnjicu i svi mi pozdravljamo rad Kancelarije UN-a u BiH koja doprinosi ovoj viziji“, kazala je u svom izlaganju ministrica Turković, te izrazila zahvalnost posvećenosti UN tima u našoj zemlji, njihovim neumornim naporima, dragocjenom stručnom znanju i inovacijama koje su u velikoj mjeri doprinijele unapređenju mnogih oblasti važnih za Bosnu i Hercegovinu i živote naših građana, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo