Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 19:37 |

U Sarajevu otvorena stalna postavka izložbe 'Prikaz rada i doprinosa MKSJ'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Stalnu izložbenu postavku "Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)" svečano su otvorili večeras u sarajevskoj u Vijećnici gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor predstavništva fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić.

Na ceremoniji otvaranja prikazane su kratke video poruke o zločinima pred MKSJ, radu haškog Tribunala i njegovom osnivanju, kao i o mandatu i aktivnostima Informativnog centra o MKSJ Grada Sarajeva.

Navedeno je da će postavka sa autentičnom sudnicom u kojoj je suđeno za najteže ratne zločine, a koju je ustupio Tribunal, predstavljati jedinstven muzejski prostor u Vijećnici.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić izjavio je da je ovim zatvoren projekt Informativnog centra o MKSJ Grada Sarajeva koji je upotpunjen postavkom stalne izložbe.

- Ta izložba će svjedočiti o onome što ovaj Centar ima, šta mu je cilj i čemu će služiti - istakao je Gavrić.

Glavni tužilac MRMKS i specijalni izvjestitelj - UN Human Rights (OHCHR) Serge Brammertz naveo je u video poruci da je MKSJ nakon 25 godina aktivnosti postigao značajne rezultate i u velikoj mjeri ispunio očekivanja.

- Naše istrage i krivična gonjenja su veoma detaljno dokumentovali zločine koji su počinjeni, dokazavši da su mnogi od njih bili dio stravičnih kampanja etničkog čišćenja - poručio je Brammertz.

Video porukom se obratio i predsjednik MRMKS sudija Carmel Agius koji je naveo da postavka predstavlja odlučnost Grada Sarajeva i osoblja Informativnog centra da istraže inovativne načine predočavanja rada MKSJ-a svakom ko je zaniteresiran sa sazna više, te pozvao sve da izložbu vide kao priliku za aktivno učenje, razgovor i pamćenje.

UN Rezidentualna koordinatorica u BiH Ingrid Macdonald rekla je da je MKSJ doprinio rješavanju brojnih pitanja koja su ključna na putu ka pomirenju, kao i uklanjanju štetnih narativa o kolektivnoj krivici.

- Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli da svjedoče, njihovoj hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpne arhive dokumentacije koji svjedoče na koji način su civili i drugi bili tretirani i na koji način su se počinitelji ponašali prema njima i ignorisali međunarodne zakone - istakla je Macdonald.

Stalna postavka je otvorena uoči 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija koje su Rezolucijom iz 1993. donijele odluku o formiranju Haškog tribunala.

Sa muzejskim kompleksom, bibliotekom sa vrijednim knjižnim fondom Tribunala, te ustupljenim ovjerenim presudama iz Haga, Informativni centar o MKSJ Sarajevo će funkcionisati u punom kapacitetu.

Posjetioci će te resurse Centra moći koristiti bez naknade.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'