Kultura     | 23.10.2020. 21:05 |

Otvorena 16. manifestacija "Selam, ya Resulallah"

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“, 16. po redu, otvorena je večeras u Sarajevu ceremonijom u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, posvećena sjećanju na posljednjeg Božijeg poslanika Mahammeda a.s., vjerovjesnika i miljenika.

Održava se povodom mjeseca mevluda u kojem je Muhammed a.s. rođen.

Zbog specifičnih uvjeta, pandemije COVID-a 19, događaji će biti uglavnom zatvorenog tipa izuzev nekih, pa i to s malim brojem učesnika i uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, ali će svi sadržaji biti dostupni zainteresiranima na internet platformama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji je organizator manifestacije u suradnji s Muftijstvom sarajevskim.

Ovogodišnji fokus manifestacije je na lijepoj riječi kao neprocjenjivoj vrijednosti, na kojoj insistira i Kur'an: „Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi ...“ (Sura el - Isra, 53); „Lijepa riječ i izvinjenje vrjedniji su od milostinje koju prati vrijeđanje“ (Sura el - Bekare, 263); „Zar ne vidiš kako Allah navodi  primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu“ (Sura Ibrahim, 24).

Manifestaciju je proglasio otvorenom muftija sarajevski Enes ef. Ljavković pozivajući na lijepu riječ među ljudima, u javnom prostoru i privatno; ukazujući  da ružna riječ ne gradi nego razgrađuje, ne pomaže već odmaže, ne uzdiže već unižava.

- Otvorimo srca i duše za lijepu riječ, za njeno plodonosno djelovanje - pozvao je muftija.

Jedna od formi iskazivanja ljubavi prema vjerovjesniku je mevludi šerif posebno tokom mjeseca u kojem je vjerovjesnik rođen, rekao je ef. Ljevaković, najavljujući održavanje mevluda u više sarajevskih džamija tokom manifestacije te brojne druge sadržaje.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Abdulgafar ef. Velić najavio je da će u 20-ak dana manifestacije „Selam, ya Resulallah“ uslijediti raznovrsne vjerske, prosvjetne, humanitarne, ekološke i druge socijalne aktivnosti.

Vjernike je pozvao na strpljenje najavljujući također da će sadržaji biti zatvorenog tipa i pozivajući da ih prate na društvenim mrežama i YouTube kanalu Medžlisa.

U programima će učestvovati 150 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske, uz angažman 50 pojedinaca iz Medžlisa i većeg broja volontera, najavio je.

Manifestacija Dani o Allahovom poslaniku „Selam, ya Resulallah“ trajat će od 23. oktobra do 16. novembra.

Nakon večerašnjeg otvaranja, za ponedjeljak, 26. oktobra, planirano je prvo predavanje dr. Senada Ćemana u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Za srijedu, 28. oktobra, najavljeni su otvorenje izložbe „Ruža“ u Brusa bezistanu, kao i tradicionalne mevludske svečanosti, jedna također za srijedu u Carevoj džamiji, a druga večer kasnije u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Mevludske svečanosti, prema najavi, bit će održane potom u više mjesta izvan Sarajeva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'