Stranačke aktivnosti     | 24.10.2020. 12:37 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Diskriminirani smo i u pandemiji,pozivamo da se poveća broj testova za Krajinu

Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona poziva nadležne u državnim i entitetskim institucijama da hitno povećaju broj raspoloživih testova na Covid19 za Unsko-sanski kanton i prestanu ovaj kanton zapostavljati i diskriminirati i u pandemiji koja sve dijelove naše zemlje pogađa podjednako. U vrijeme najvećeg porasta broja zaraženih Unsko-sanskom kantonu je dostupno samo 50 testova dnevno, zbog čega je građanima gotovo nemoguće doći do testova koji se pokazuju pozitivnim u dvije trećine slučajeva. 

Tako visok postotak pozitivnih testova znači da se na njima maksimalno štedi i testira se samo u slučajevima da se potvrdi već jasno stanje zaraženosti. Jasno je i da se testiranja ne vrše proporcionalno budući da se u Kantonu Sarajevo dnevno testira deset puta više osoba nego u USK, iako je po broju stanovnika KS veći samo za trećinu. Preporuke svih međunarodnih stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije jesu da se vrši što više testiranja i očito je da su i na ovom polju vlasti u Sarajevu zakazale. Nažalost, kao i u svemu drugom kad je u pitanju Unsko-sanski kanton zakazale su daleko više, još jednom pokazujući da im je ovaj kanton daleko na dnu prioriteta. 

Nezavisni blok još jednom ukazuje na potrebu ravnomjernog regionalnog razvoja i ulaganja na svaki pedalj države BiH i nastaviće zagovarati svoja rješenja u tom pravcu kako bi se u budućnosti što više spriječile ovakve situacije diskriminacije i zapostavljenosti Krajine i drugih regija izvan Sarajeva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom