Svijet     | 24.10.2020. 14:55 |

Španske regije pozivaju centralnu vladu na uvođenje policijskog sata

FENA Internet

MADRID, 24. oktobra (FENA) - Španske regije pozivaju centralnu vladu da poduzme mjere koje će im pružiti pravnu podršku za uvođenje policijskog sata dok se zemlja bori sa novim talasom pandemije koronavirusa.

Od subote je 10 od 17 španskih regija, uključujući Valenciju, Asturiju, Kastilju-La Manču i Baskiju, pozvalo vladu da uvede vanredno stanje, koje će omogućiti regijama da ograniče kretanje ljudi.

Regije očekuju da će vlada u nedjelju sazvati vanrednu sjednicu Vijeća ministara da odobri mjeru, izvijestili su španski mediji, javio je Reuters.

Iako mnoge regije favoriziraju neki oblik policijskog sata, regija Madrida mu se protivi, što je do sada sprečavalo donošenje odluke na nacionalnom nivou.

Španija je zabilježila najveći broj zaraženih COVID-19 u zapadnoj Evropi. Ukupni slučajevi porasli su na 1.046.132 u petak, dok se broj umrlih gotovo popeo na 38.000.

Katalonija je u petak navečer saopćila da će uvesti policijski sat u cijeloj regiji, koja uključuje i Barselonu, čim centralna vlada naredi.

Neke regije razmatraju uvođenje policijskog sata alternativnim sredstvima, poput traženja odobrenja od regionalnih sudova, ako centralna vlada ne djeluje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom