Bosna i Hercegovina     | 25.10.2020. 12:08 |

Tokom vikenda evidentirano kršenje mjera u ugostiteljskim objektima na Ilidži

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Kantonalni sanitarni, tržišno-turistički inspektori i policija zabilježili su sinoć iza 23 sata u ugostiteljskom objektu "Bosna" na Ilidži, gdje je boravilo oko 150 gostiju, kršenje naredbi kriznih štabova i propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Osim što je broj prisutnih osoba u restoranu bio četiri puta veći od propisanog, kao i činjenice da je objekat radio iza 23 sata, inspekcijskim nadzorom, između ostalog, je utvrđeno i nepoštivanje propisane distance između stolova i osoba, a nije bila osigurana ni dovoljna količina dezinfekcionih sredstava.

I pored protivljenja osobe koja je u odsustvu odgovorne osobe rukovodila objektom, restoran je uz asistenciju Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oko 23.30 sata zatvoren.

S obzirom na utvrđena kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, sanitarni i tržišno-turistički inspektori su u trenutku nadzora zabranili rad objekta i izdali propisane novčane sankcije.

I u noći  s petka na subotu u ilidžanskom restoranu "Igman", također, je utvrđeno kršenje radnog vremena uz prisustvo 40 gostiju u zatvorenom restoranskom prostoru, radi čega su i u tom slučaju inspektori djelovali prekršajnim sankcijama i zatvaranjem objekta.

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora poštivanja i uspostavljanja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje i širenje koronavirusa mješoviti timovi sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ovog vikenda su, uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolirali ukupno 27 ugostitelja na području KS.

Za utvrđeno nepoštivanje mjera i konstatiranih nedostataka izdata su tri rješenja o zabrani rada zbog nepoštivanja radnog vremena iza 23 sata, dva rješenja zabrane rada zbog neposjedovanja odobrenja za rad, a pokrenut je i jedan prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Za utvrđene prekršaje izdato je 14 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 24.100 KM.

Zbog očiglednih kršenja propisanih mjera, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i u predstojećem periodu nastavit će poduzimati mjere iz svoje nadležnosti, najavljeno je iz te institucije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo