Kultura     | 25.10.2020. 14:15 |

MESS -'PARTITURA #1 – deset baleta (oscilacije)' jedinstveno umjetničko iskustvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Performans "Partitura #1 - Deset baleta (oscilacije)" priređen je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a radi se o trajnoj performativnoj instalaciji nastaloj u okviru Platforme MESS 60 i u saradnji sa Historijskim muzejom BiH.

Događaj je publici ponudio jedinstveno iskustvo snažnog skulpturalnog i transformativnog karaktera, a u cijelom toku performansa koji je trajao od 14 sati do ponoći, umjetnici i umjetnice izvodili su niz performativnih radnji koje su se događale sasvim slučajno.

- Performans je pružio priliku nama, ali i publici izlaz iz svakodnevice i ulazak u novi i drugačiji svijet. U vremenu kada kultura boluje zbog situacije u kojoj se nalazimo, performans je postao još važniji za nas autore i za publiku - kazao je jedan od autora performansa Daniel Premec.

Thomas Steyaert po čijoj ideji i konceptu je i rađen performans kaže da je rad na performansu bio novo iskustvo za njega jer je koncept koji je imao od ranije morao prilagoditi Covid-19 kontekstu i shvatiti kako privući publiku, a istovremeno ispoštovati sve zdravstvene preporuke.

- Saradnja sa Danielom i svim performerima pružila mi je posebno zadovoljstvo i hvala i njima i publici što smo u ovom veoma specifičnom vremenu imali posebno umjetničko iskustvo - naglasio je.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković ranije je naglasio da taj projekat, nastao u okviru Javnog produkcijskog poziva "Platforma MESS 60", pozorište nakon pandemijskog iskustva čini prostorom intenzivne razmjene, na fonu historije istraživanja scenskog jezika festivala MESS.

U performansu su učestvovali Benjamin Bajramović, Kemil Bektesi, Adna Hasanić, Ermina Kurevija, Snežana Marković, Adis Mehanović, Selma Mehanović, Adna Muslija, Zlatan Školjić, Thomas Steyaert i Siniša Vidović.

Na izradi instalacija uz Steyaerta i Premeca radili su i Kemil Bektesi, Hana Hurem i Adna Muslija, dok je za originalnu muziku komponirao Brecht Ameel.

Kostimografkinja projekta bila je Irma Saje, a organizatori su posebnu zahvalu za realizaciju performansa uputili Adnanu Brankoviću, Redžinaldu Šimeku i Nerminu Hamzagiću, saopćeno je iz MESS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!