Regija     | 25.10.2020. 15:54 |

Brnabić: Vlada će imati tri nova resora i 11 ministrica

FENA Agencije

BEOGRAD, 25. listopada (FENA) - Aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je dobila mandat i za sastav buduće vlade, priopćila je u nedjelju imena novih i starih ministara i najavila da će, uz tri nova resora, 11 od ukupno 23 voditi žene, a formiranje nove vlade očekuje se u srijedu.

Vlada Srbije imat će tri nova ministarstva - za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o obitelji i demografiju, te ministarstvo za brigu o selu.

Brnabić je, poslije današnje sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), naglasila da će vladu činiti "oko 50 posto novih ministara", od kojih šestero nisu članovi naprednjaka niti njihovog ključnog koalicijskog partnera - Socijalističke partije Srbije (SPS).

Budući šef diplomacije bit će dosadašnji glavni tajnik predsjednika Republike Srbije Nikola Selaković, a nekoliko resora povjereno je kadrovima izvan SNS-a.

Novi ministri su bivša dužnosnica oporbene Demokratske stranke Gordana Čomić u novouspostavljenom resoru za ljudska prava, ravnopravnost spolova i društveni dijalog, aktualna članica Kriznog stožera za borbu protiv covida-19 Darija Kisić Tepavčević koja je dobila je portfelj za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb te direktorica tvornice vojne industrije "Prva Petoletka" Anđelka Atanasković koja će voditi ministarstvo gospodarstva.

Novi ministar je i novinar i nekadašnji dopisnik "Politike" iz Zagreba Ratko Dmitrović koji će biti na čelu ministarstva za brigu o obitelji i demografiju.

U novoj vladi ostat će nekoliko dosadašnjih ministara - Zlatibor Lončar u resoru zdravstva, Siniša Mali u ministarstvu finacija, te Jadranka Joksimović kao ministrica za eurointegracije. Za sport i mlade i dalje će biti zadužen nekadašnji vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, a za poljoprivredu Branislav Nedimović.

Na čelu ministarstva obrane i policije, po prijedlogu predsjednika Srbije i vođe SNS-a Aleksandra Vučića, rotirat će se aktualni ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, prenosi Hina.

"Ja sam siguran da nije samo jedno ministarstvo, već više ministarstava koja trebaju zadati udar mafiji", poručio je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje upućeno mandatarki Ani Brnabić zašto su zamijenjeni ministri obrane i unutarnjih poslova.

Vučić je je rekao da "udarac organiziranom kriminalu", što je najavljeno kao jedna od šest prioriteta buduće vlade, "moraju zadati MUP, Sigurnosno-informativna agencija (BIA), Ministarstvo financija i brojne inspekcije", jer je to "suvremeni kriminal".

Novo ministarstvo za brigu o selu vodit će šef stranke umirovljenika (PUPS) Milan Krkobabić, a ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović preuzet će resor energetike i rudarstva, koji je vodila u vrijeme kad je premijer bio Vučić.
 
Novi ministri preuzet će resore pravde, zaštite okoliša, građevinarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, te ministarstvo obrazovanja.

Najavljujući novu vladu, Vučić je prošlog tijedna rekao da će ona biti "reformska, za krizna vremena", istaknuvši da će joj ključne zadaće biti briga o zaštiti zdravlja u vrijeme korona krize, daljnje ekonomsko jačanje Srbije, te snaženje gospodarstva i nastavak započetih infrastrukturnih projekata - gradnje autocesta i rekonstrukcija željezničke mreže.

Nova vlada bi, kako je najavljeno, trebala biti izabrana u srijedu 28. listopada, nakon što prethodno Skupština Srbije usvoji zakon o ministarstvima, čije izmjene trebaju obuhvatiti i uvođenje novih resora. 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo