Svijet     | 26.10.2020. 10:33 |

Kina objavila skok asimptomatskih slučajeva koronavirusa, u nedjelju 161

FENA Internet

SHANGHAI, 26. oktobra (FENA) - Kina je u ponedjeljak izvijestila o najvećem broju asimptomatskih novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih sedam mjeseci nakon otkrića velikog broja slučajeva povezanih s fabrikom odjeće u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Zdravstvene vlasti prijavile su u nedjelju 137 asimptomatskih slučajeva u nastojanjima da testiraju 4,75 miliona ljudi na području Kašgara nakon što je otkriveno da je jedna 17-godišnjakinja koja radi u fabrici odjeće bila pozitivna u subotu, ali nije imala simptome.

Nije bilo jasno kako je tinejdžerka zaražena iako je zvanična novinska agencija Xinhua izvijestila da su svi novi slučajevi povezani s drugom fabrikom odjeće u kojoj rade njeni roditelji. Roditelji, međutim, nisu pozitivni na virus, prenosi Reuters.

Zaražena tinejdžerka  je bila obuhvaćena rutinskim sedmičnim testiranjima u Xinjiangu koja se provode na osobama koje Xinhua opisuje kao rizične grupe ljudi. Nije precizirano ko spada u te grupe niti zašto je ona među ispitanicima.

U nedjelju je prijavljeno ukupno 20 novih potvrđenih zaraza i 161 novi asimptomatski slučaj, navodi se u saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije.

Broj novih slučajeva zaraze bez simptoma bio je najveći otkako je Kina 1. aprila počela uključivati i te slučajeve u svoje zvanične statistike.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo