Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 26.10.2020. 10:13 |

Izložba radova polaznika radionice crtanja i slikanja 'Fondacije/Legat Ekmečić'

FENA

BRČKO, 26. oktobra (FENA) - U prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko distrikta BiH sinoć je otvorena druga izložba radova polaznika radionice crtanja i slikanja koja djeluje u okviru "Fondacije/Legata Ekmečić“.

Izloženo je više od 200 radova nastalih u toku ove godine. Radionice okupljaju oko 50 polaznika, a voditelji aktivnosti su Selma Martinović, Mensura Kadrić i Edin Hrštić.

- U mojoj grupi su djeca uzrasta od 13 do 17 godina. Oni su tokom ovog ciklusa radili na studijskom pristupu crtežu, te crtačke vježbe pomoću kojih su savladali osnove crteža a zatim su to umijeće prenosili na radove urađene raznim tehnikama poput grafike, tuša, akvarela i akrila, obrađujući tematiku kao što su mrtva priroda, pejzaž i animacija - izjavila je za Fenu voditeljica radionice za djecu Selma Martinović.

Mentorica jedne od grupa Mensura Kadrić je kazala da su učesnici prvog ciklusa radionica počeli sa crtanjem olovkom i tušem te upotrebom akrilnih boja, dok su polaznici ostalih ciklusa radili i u tehnici akvarel.

Voditelj grupe koja okuplja najmlađe članove, uzrasta od 6 do 12 godina, Edin Hrštić je izjavio da je početni ciklus radionica realizirao tako što je polaznicima demonstrirao printane primjere rađene raznim tehnikama, te bi svako izabrao svoj motiv i radio tehnikom po svom izboru, ali i svojim rukopisom i svojim izrazom.

Predsjednica "Fondacije/Legata Ekmečić“ Sela Tecilazić je u svome pozdravnom pismu čestitala izlagačima i mentorima te naglasila da je među zadacima Fondacije i populariziranje umjetnosti među mladima.

- To je ono što smo željeli - popularizirati i oživjeti umjetnost. Ovdje je još važnije što se kroz umjetničke radionice odgajaju i najmlađi. Jer umjetnost traži rad i odgoj, koji podrazumijeva odlaske na izložbe, promatranje umjetnosti, čitanje o umjetnosti, druženje u umjetnosti, dobre i motivirane profesore, uzore i poticaj, bliske primjere, trud i sate crtanja, vrijedne đake… i čini nam se da se ta sinergija ovdje ostvarila - izjavila Tecilazić.

"Fondacija/Legat Ekmečić“ je osnovana prije nepune četiri godine kao prva porodična ostavština umjetnina u Brčkom. U njoj se može vidjeti oko 3.000 slika, crteža, grafika, kipova, vrijedna biblioteka, znanstveni i publicistički radovi i ostali zanimljivi dokumenti članova porodice Ekmečić.

U četiri godine djelovanja Fondacija je organizirala nekoliko značajnih izložbi. Priređene su dvije izložbe akademskog slikara Mevludina Ekmečića, od kojih je velika retrospektivna izložba nakon Tuzle i Brčkog trenutno postavljena u Bošnjačkom institutu Adil Zulfikarpašić u Sarajevu.

Prije mjesec dana je na inicijativu i u suorganizaciji Legata Ekmekčić postavljena velika izložba "Zagrljaji“ Safeta Zeca, a nedavno je u okviru projekta izmještanja "Fontane mladosti“ organizirana i izložba radova autora Fontane Seada Ekmečića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana