Kultura     | 26.10.2020. 11:20 |

'Identitluk' u natjecateljskom programu Susreta pozorišta BiH u Brčkom

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. listopada (FENA) - Nakon brojnih gostovanja širom BiH, te nastupa i osvojenih nagrada na festivalima u Jajcu, Mostaru i Splitu, predstava "Identitluk" izabrana je i za 37. Susrete pozorišta BiH u Brčkom.

Festival će biti održan od 19. do 26. studenoga, a u konkurenciji će se natjecati osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.

Predstava "Identitluk" autorski je projekt ansambla predstave, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:"čije je bolje?''. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Stručni žiri koji će ocijenjivati predstave čine glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur, te redatelj Goran Damjanac. Sudionicima će biti dodjeljene vrijedne nagrade prema ocjenama stručnog i žirija publike.

Između ostalog bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini "Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog", nagrada za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca, statua "Zlatno pero", nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, nagrada žirija publike pozorištima iz BiH i druge, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo